29. marca 2024

Ako vybrať do kuchyne digestor

Kuchyňa je priestor, ktorý musí veľa zniesť – odolať mokrým procesom, vysokým teplotám a rôznym pachom. Preto sú dnešné kuchyne vybavené nielen moderným nábytkom, ale aj špičkovou technikou a kvalitnými spotrebičmi.  

Kuchyňa sa zmenila z jednoducho zariadeného miesta, ktoré bolo pôvodne určené len na základnú prípravu pokrmov, na reprezentatívnu súčasť moderných domácností. Stala sa plnohodnotnou miestnosťou obytných priestorov, ktorá dokáže dvadsaťštyri hodín denne, sedem dní v týždni, poskytovať svojim majiteľom maximálny komfort a zázemie.          

S rastúcimi nárokmi na kultúru bývania dnes nemožno v kuchyni podceniť odsávanie pár. Trh ponúka širokú paletu špičkových digestorov na konkrétne podmienky do každej kuchyne. Modely sa líšia nielen dizajnom a veľkosťou, ale aj technickými parametrami – výkonom, účinnosťou, intenzitou odsávania a hlučnosťou.

Digestory sa líšia aj spôsobom inštalácie a ovládania, ktoré môže byť ručné alebo automatické – cez elektronický panel alebo diaľkovým ovládačom. Aby však odsávač vytvoril vhodnú klímu, musí byť vybavený filtrami. Plošné, kruhové alebo kazetové filtre je potrebné čistiť a pravidelne meniť podľa pokynov výrobcu. 

Pri kúpe digestora je dôležité zohľadniť priestorové možnosti kuchyne a výkon podriadiť veľkosti miestnosti. Principiálne by sa však výkon mal rovnať minimálne šesť násobku a maximálne dvanásť násobku objemu miestnosti za hodinu.

Intenzita hluku konkrétneho modelu závisí od počtu elektromotorov a od zvoleného stupňa intenzity odsávania. Preto výrobcovia uvádzajú pri každom výrobku viacero hodnôt hlučnosti – napríklad 41 až 55 dB pri nižších stupňoch odsávania a 61 až 66 dB pri intenzívnom odsávaní.