27. apríla 2024

Zemiaky – národná gastronomická tradícia

Zemiaky sa nám neprejedli – zrejme preto, že patria k našim tradičným národným pokrmom a tiež preto, že ich možno pripraviť na desiatky rôznych spôsobov. Spolu s chlebom sú častou prílohou k jedlám mnohých Slovákov, ale aj dôležitým zdrojom energie.  

Najväčšiu časť zemiakov tvorí voda – takmer štyri pätiny. Chutná hľuza však obsahuje aj veľa škrobu, z ktorého ľudský organizmus čerpá energiu. Z iných živín ďalej obsahuje vlákninu, bielkoviny a sacharidy. Obsah tuku v zemiaku je zanedbateľný.

Ľuľok zemiakový – zemiak je bohatý na vitamín C a komplex vitamínov B. Z minerálov obsahuje najmä vápnik, horčík, draslík, jód, mangán a železo. Z hľadiska zdravej výživy je dôležité, že vitamín C a škrob sa v zemiakoch udrží takmer po celý rok.   

Zemiaky je dobré šúpať tesne pred tepelnou úpravou, aby nečerneli a nestrácali živiny. Keď zbavujete zemiak šupky, snažte sa, aby bola čo najtenšia, pretože tesne pod ňou sa nachádza najväčšie množstvo vitamínu C.    

Pýtate sa, či je táto zelenina kalorická? 100 gramov varených zemiakov má približne 80 kcal, no rovnaké množstvo hranoliek má hodnotu kcal asi päťkrát vyššiu.

Vysokú hodnotu kcal majú nielen hranolky, ale aj zemiakové placky, ktoré sa tepelne upravujú v horúcom oleji a tiež zemiakové lupienky alebo vyprážané krokety.

Nevhodnou tepelnou úpravou sa zvyšuje nielen kalorická hodnota zemiakov, ale ničia sa v nich aj živiny. Medzi najvhodnejšie úpravy patrí tepelná úprava zemiakov v pare – a takto pripravený pokrm je aj veľmi ľahko stráviteľný.