27. apríla 2024

Tri skvelé recepty na dobroty z cukety

Cuketu je možné pripraviť na mnoho spôsobov – možno ju dusiť, zapekať, grilovať aj vyprážať. Hodí sa nielen do omáčok a polievok, ale aj do koláčov. Ochutí zemiakové placky, mäsové fašírky aj čerstvé zeleninové šaláty.

Cuketa je plná vitamínov, minerálov a iných živín, má minimum kalórií a výborné antibakteriálne účinky. Táto odroda tekvice, ktorá pochádza z Talianska, obsahuje vitamíny A, C, E, K a komplex vitamínov B, z minerálov najmä draslík, fosfor, horčík a iné.

Táto šťavnatá zelenina obsahuje zo svojej hmotnosti okolo deväťdesiat percent vody a aj preto výborne podporuje trávenie. Uvoľňuje zápchu, detoxikuje črevá a zlepšuje ich peristaltiku.  

Mladé cukety možno tepelne upravovať spolu so šupkou. Plniť ich možno nielen mletým mäsom, šunkou a rôznymi údeninami, ale aj syrmi, hubami či vajíčkami. A vyznávačom cukín prinášame aj tri skvelé recepty.         

Na plech dáme pár zemiakov, cuketu, baklažán, cibuľu, cesnak, papriku, olivový olej, paradajkový pretlak, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať, soľ a zeleninovú zmes necháme deväťdesiat minút zapekať.     

Kto má rád syry, ten môže cuketu, zemiaky, mozzarellu, paradajky a cesnak ochutiť olivovým olejom, bazalkou a soľou. Všetky ingrediencie stačí následne zaliať sladkou aj kyslou smotanou a nechať zapekať.

Na cuketové placky potrebujeme cuketu, ovsené vločky, múku, tvrdý syr, vajíčka, cesnak, korenie štyroch farieb, rozmarín, petržlenovú vňať a soľ. Placky stačí len klasicky vypražiť na oleji. Dobrú chuť!