6. mája 2024

Čerstvé ovocie od jari do jesene

Ovocie chráni organizmus pred rôznymi chorobami, osoží tráviacemu traktu a posilňuje imunitný systém. Domáce plody, ktoré nemusia precestovať tisícky kilometrov, kým sa dostanú do našich kuchýň, sú plné kvalitných živín.        

Čerstvé ovocie je dôležitou súčasťou zdravej výživy, obsahuje veľa vlákniny, je bohaté na vitamíny a minerály. V ovocí sa nachádza tiež veľa vody, čo prispieva k hydratácii tela a k lepšiemu fungovaniu všetkých telesných orgánov.

Keď sa na jar prebúdza príroda, prebúdzajú sa aj ovocné kríky a stromy. Najprv sa rozvíjajú lístky a potom púčiky, z ktorých vzniká chutné ovocie. V máji sa v záhradách začínajú objavovať prvé jahody a na vetvách stromov prvé čerešne – májovky.

V júni a v júli postupne dozrievajú višne, maliny, čučoriedky, černice, ríbezle a egreše. Letné jablká, skoré odrody broskýň, marhúľ a nektáriniek možno zbierať už od polovice júla. V tomto období vrcholí aj sezóna červených a žltých melónov.

V auguste a v septembri postupne dozrievajú ďalšie odrody jabĺk, hrušiek, sliviek a ringlôt, nasleduje zber orechov a gaštanov. Čo sa hrozna týka, to dozrieva podľa typu odrody postupne – v našom zemepisnom pásme ho možno pestovať od júla až do zimy.

Kvalita ovocia závisí od správneho termínu zberu, ktorý nesmie byť predčasný, ani oneskorený. Čerstvosť ovocia ovplyvňuje nielen chuť a vôňu plodov, ale aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sa po zbere začínajú z plodov postupne vytrácať.

Po zbere sa tiež prirodzené cukry v ovocí menia na iné látky, takže čím skôr sa plody skonzumujú alebo spracujú, tým viac zdraviu prospešných živín v nich zostáva. Pred zberom je dôležité sledovať zrelosť ovocia – vývin a farbu plodov, oddeliteľnosť stopky a mnoho iných znakov.