27. apríla 2024

Deti a nekonečný virtuálny svet

Nekonečný virtuálny svet – plný informácií a zábavy, je bežnou súčasťou životov ľudí dvadsiateho prvého storočia. Je preto prirodzené a pochopiteľné, že tento priestor láka aj deti. No pravdou je, že ich láka oveľa viac, než ľaká.

Dnešné deti sa neraz vo virtuálnom priestore pohybujú oveľa pohotovejšie, zručnejšie a rýchlejšie, ako ich rodičia. Na počítačoch, tabletoch a mobilných telefónoch sa hrávajú počítačové hry, z internetu si sťahujú hudbu a filmy, nakupujú na rôznych portáloch, zdieľajú fotky a videá, četujú a používajú skype.    

No tak, ako jednoducho sa dieťa na internete dostane k užitočným informáciám, rovnako ľahko si môže vyhľadať aj obsah, ktorý je pre neho nevhodný. Preto je dobré vedieť, že tak, ako v reálnom živote, aj na internete číhajú na deti rôzne nástrahy a nebezpečenstvá.

Niekedy stačí, aby dieťa do vyhľadávača zadalo jednoduché, nevinné slovo a medzi odkazmi sa mu môžu zobraziť aj linky na webové stánky, ktoré by si prezerať nemalo. Nemožno sa pred deťmi tváriť, že virtuálny svet neexistuje, no možno deti nasmerovať tak, aby internet bol ich užitočným pomocníkom, kamarátom a nie nepriateľom.

Mať prehľad o aktivitách dieťaťa, ktoré často surfuje po internete je dôležité. Aby deti neuviazli v nástrahách internetovej siete, rodičia môžu na ich ochranu urobiť niekoľko bezpečnostných opatrení. Prvým krokom je umiestnenie rodinného počítača do spoločných priestorov domácnosti, v ktorých je možné dieťa kontrolovať.

Mať dieťa pod kontrolou dnes umožňuje takmer každý operačný systém, v ktorom je možné nastaviť rodičovskú kontrolu. Nastavenie nie je vôbec nič zložité. Väčšina návodov, ako rodičovskú kontrolu nainštalovať, je obvykle podrobne rozpísaná a doplnená aj o jednoduché a zrozumiteľné ilustračné obrázky.   

Dobré je, keď deti majú v počítači vytvorený vlastný prístup, aby sa prihlasovali pod vlastným prihlasovacím menom a heslom. Vďaka tomu budú rodičia vedieť o každom údaji, ktorý ich potomkovia na internete zverejnia, o všetkom, čo stiahnu a s kým komunikujú.

Rodičia môžu aj na tabletoch a telefónoch nastaviť deťom rôzne obmedzenia, aby mohli navštevovať iba také internetové stránky, ktoré sú k ich veku adekvátne. Návštevu určitých stránok môžu zakázať – zablokovať a stanoviť časový limit, ktorý môžu deti na internete tráviť.   

Rodičia môžu zablokovať aj príjem a odosielanie pošty, kým ju dieťaťu neskontrolujú. Vďaka rôznym jednoduchým úkonom môžu mať podrobný prehľad o každej webovej stránke, ktorú ich potomkovia navštívia a o všetkých aktivitách, ktoré vo virtuálnom svete vykonávajú.