28. apríla 2024

Horčík v tele je nenahraditeľný

Kvalitná strava a dobré stravovacie návyky sú základnými faktormi nielen pre fyzické, ale aj pre duševné zdravie človeka. Pokiaľ sa pestrá a nutrične hodnotná výživa zanedbá, v organizme to môže vyvolať viacero neblahých reakcií.    

Často vás bolieva hlava, mávate zlú náladu, ťažko zaspávate? Máte problémy s dýchaním, zvykne vás trápiť zápcha alebo mávate svalové kŕče? Tieto prejavy môžu súvisieť s nedostatkom horčíka. Horčík je v organizme nenahraditeľný – posilňuje vnútorné orgány a podporuje nervovú sústavu.  

Priemerný príjem horčíka v potrave má byť okolo tristo miligramov denne. Pokiaľ telo má tohto prvku málo, človek môže pociťovať únavu, stres a nepokoj. Nedostatok sa prejavuje tiež zvýšenou podráždenosťou, náladovosťou a zlou sústredenosťou. Štatistiky tvrdia, že ľudia trpiaci nedostatkom horčíka sú náchylnejší aj na depresie.

Horčík v kombinácii s vápnikom pôsobí v tele ako prirodzene upokojujúci prostriedok, no bez horčíka organizmus nedokáže dostatočne vstrebať ani iné živiny – napríklad vápnik. Dostatok horčíka napomáha fyzickej i psychickej rovnováhe a prispieva k harmonickému životu.

Horčík je pre zdravie človeka nevyhnutný. Bohatým zdrojom horčíka sú orechy a mandle, tiež strukoviny, celozrnné pekárenské výrobky, špenát, banány či horká čokoláda. Dostatok horčíka v potrave je dôležitý pre správnu činnosť srdca, nervov, svalov, kostí, zubov a celej tráviacej sústavy.