28. apríla 2024

Veľkonočný baranček z kysnutého cesta

Veľkonočné sviatky sú spojené s príchodom nového ročného obdobia. Zrodenie niečoho nového v kuchyni predstavujú aj pokrmy z vajíčok a sladký koláč v podobe barančeka, ktorý neodmysliteľne patrí ku symbolom sviatkov jari.

Každoročne v slovenských kuchyniach zdobia veľkonočné sviatočné stoly nielen prvé jarné kvety, ale aj maľované vajíčka a tradičné veľkonočné koláče, ktoré rozvoňajú každú domácnosť. A vlastnoručne upečená vianočka, bábovka, mazanec, mrkvový koláč či iné maškrty prispievajú aj k lepšej rodinnej atmosfére.

Pokiaľ chcete mať tohtoročnú Veľkú noc v niečom inú, než obvykle, okrem varenia tradičných veľkonočných pokrmov a pečenia klasického barančeka z treného cesta sa môžete pustiť aj do pečenia jeho verzie z kysnutého cesta. Tu je recept na skvelú, nadýchanú a chutnú dobrotu.

Na dvoch menších barančekov z kysnutého cesta budete potrebovať: 500 g hladkej múky, 230 g mlieka v polovičnom pomere zmiešaného so smotanou, 75 g cukru, 70 g masla, 6 g soli, 1 vajce, 15 až 20 g čerstvého droždia, vajce na potretie a kokos alebo mandľové lupienky na dozdobenie.

Postup prípravy je nasledovný. Z celkového množstva surovín odlejte 50 ml mlieka, ohrejte ho asi na 35 °C, rozdrobte doňho droždie, primiešajte lyžičku cukru a 40 g múky. Zmes nechajte asi dvadsať minút pracovať, dokiaľ nezväčší svoj objem.

Potom vymieste cesto v kuchynskom robote cca desať minút, pokiaľ nebude pružné. Na dosiahnutie extra nadýchaného výsledku asi v polovici miesenia pridajte mäkké maslo a nechajte miesiť ďalej. Spracované cesto uložte asi na hodinu do misy na kysnutie, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Po vykysnutí cesto rozdeľte na polovice a z každej odoberte kúsok na hlavy barančekov. Z ďalších kúskov vytvarujte valčeky, ktoré použijete na nohy a ušká. Zo zvyšku cesta urobte dve guľôčky, uložte ich na plech a nechajte ešte asi tridsať minút dokysnúť, kým viditeľne nezväčšia svoj objem.

Potom barančeka potrite a ozdobte. Na oči použite klinčeky, na vytvorenie ovčej vlny kokos alebo mandle. Takto pripravenú maškrtu vložte do vyhriatej rúry. Približne po 10 minútach pečenia znížte teplotu na cca 165 °C. Celkovo pečte asi 25 minút, no orientujte sa aj podľa farby.