28. apríla 2024

Ako vybudovať obytné podkrovie v dome

Zateplenie strechy a vetranie strešného plášťa je alfou a omegou kvalitnej klímy v obytnom podkroví. Správne zvolená a precízne zhotovená tepelná izolácia priestor chráni nielen pred únikmi tepla v zime, ale aj pred prehrievaním interiéru v lete.  

Plánujete bývať pod šikminami? Aby bývanie v podkroví rodinného domu bolo príjemné, svetlá výška – výška miestnosti od podlahy pod strop, má v podkrovných obytných miestnostiach dosahovať výšku najmenej 2300 mm. A to aspoň nad polovicou plochy. No do obytnej plochy podkrovia sa započítava iba tá časť, nad ktorou je svetlá výška vyššia ako 1300 mm.

Podkrovie bude pôsobiť atraktívnejšie, ak sa priestor využije nerozdelený a najvhodnejším typom strechy na stavbu podkrovia je sedlová strecha. Obytné podkrovie je možné vybudovať aj pod valbovou strechou, no v nej sú všetky štyri steny šikmé, čo prirodzene zmenšuje veľkosť využiteľnej plochy. A využiteľnosť podkrovného priestoru ovplyvňuje aj typ krovu. Najvhodnejší je krov s prázdnou väzbou, nakoľko pri navrhovaní vnútorného priestoru neprekážajú žiadne stĺpy.

Podkrovie rodinného domu je ideálnym miestom na vytvorenie útulného obytného priestoru s príjemnou atmosférou. Romantické bývanie pod strechou by však mohli narušiť silné mrazy v zime a horúčavy v lete. Tepelnú izoláciu – hrúbku materiálu, spôsob montáže a ďalšie detaily preto navrhuje výlučne odborník. Odporúčaná hrúbka tepelnej izolácie sa líši podľa použitého materiálu.

Pri zatepľovaní striech sú tri základné možnosti kladenia izolácie – medzi krokvy, pod krokvy a nad krokvy. K najpoužívanejším patrí systém kladenia medzi krokvy. Kto chce obdivovať v interiéri krásu drevených trámov, ten by mal použiť zateplenie nad krokvami. Najmenej používaným je spôsob kladenia izolácie pod krokvy.

Aby podkrovnou dostavbou nebola príliš zaťažená konštrukcia domu, pri budovaní podkrovia je dobré použiť ľahké stavebné materiály – drevo, montážne dosky na báze dreva, pórobetón a sadrokartón. Tiež namiesto klasických betónových mazanín je lepšie podlahy vybudovať suchou cestou. Suché podlahy sú nielen ľahšie, ako podlahy vytvorené mokrou cestou, ale lepšie tlmia aj hluk.