28. apríla 2024

Ako vybrať konferenčný stolík

Dizajn akéhokoľvek nábytku je o vkuse návrhárov, výrobcov a majiteľov. Na aktuálnom trhu je k dispozícii široká škála nábytku a bytových doplnkov, stačí si len správne vybrať podľa osobných preferencií – svojich potrieb a predstáv. 

Obývacia izba je bez konferenčného stolíka nereálna. Aký stolík však vybrať? Na trhu sú  v ponuke okrem klasiky – štvorec, obdĺžnik a ovál, tiež konferenčné stolíky rôznych atypických tvarov. No z praktického hľadiska je potrebné zohľadniť nielen tvar, ale najmä rozmery.

Pre užívateľský komfort je dôležitým parametrom výška. Ak vám v obývacej izbe vyhovuje nízky stolík, zvoľte výšku 35 – 45 centimetrov. No niekto potrebuje v obývacej izbe aj oveľa vyšší stolík, preto dobrým tipom je aj konferenčný stolík s ľubovoľne nastaviteľnou výškou.

Dĺžka konferenčného stolíka by mala zodpovedať približne tretine až polovici dĺžky pohovky a šírku vyberajte tak, aby ste zachovali dostatočný priechodný priestor medzi stolíkom a sedačkou. Ulička by mala byť minimálne šesťdesiat centimetrov široká, aby ste ňou mohli komfortne prechádzať.  

Z praktického hľadiska je okrem výšky, dĺžky, šírky a tvaru konferenčného stolíka dôležitý aj materiál. Výber je široký – drevo, drevotrieska, lamino, sklo, kov či plast a ich kombinácie. Aktuálnym trendom sú prírodné materiály, preto sa veľkej obľube tešia aj drevené stolíky z masívu, ktoré sa dobre udržiavajú a sú trvácne.

Stolíky zo skla sú vhodné najmä do malých miestností, keďže priestor opticky zväčšujú a presvetľujú. Kovové konferenčné stolíky v matnom aj v lesklom prevedení sú pevné a stabilné, dobre sa kombinujú aj s inými materiálmi. Dizajnovo atraktívne stolíky z novodobých plastov sú vhodné najmä do moderných interiérov, do ktorých vhodne zapadnú.