27. apríla 2024

Dúšok čaju znamená dúšok zdravia

Čaj patrí medzi najpopulárnejšie nápoje na svete. Ľudia ho milujú nielen kvôli vôni a chuti, ale aj kvôli zdraviu a povzbudeniu. Niekto si tento lahodný mok vychutnáva s cukrom, iný s medom, ďalší s citrónom a inými ingredienciami.

Čaje obsahujú rôzne látky, ktoré ovplyvňujú ich farbu, vôňu a chuť. Obsahujú teín, triesloviny, chlorofyl a aromatické látky. Zelený čaj má vďaka vyššiemu obsahu trieslovín a aromatických látok silnejšie účinky ako čaj čierny. Od čierneho čaju sa okrem zmyslových vlastností odlišuje aj výrobným postupom. Biely čaj sa vyrába z pupeňov a horných lístkov plodov, ktoré neprechádzajú mechanickým spracovaním, ani oxidáciou.

Okrem zelených, čiernych a bielych čajov sú veľmi obľúbené aj ovocné teplé nápoje. Medzi najobľúbenejšie ovocné čaje patria nápoje z jabĺk, ostružín, čučoriedok, malín, borievok, ríbezlí,  jahôd, čerešní a broskýň. Stále populárnejšími sa stávajú aj čaje z exotického ovocia – z manga, ananásu, kiwi, maracuji, papáje, guarany a z iných plodov. Väčšina kvalitných nápojov z čaju má výrazne osviežujúce účinky.

Čaje z čerstvých či sušených byliniek majú aj liečebné účinky. Pre dobrý spánok a na upokojenie nervov je vhodná medovka, ľubovník, chmeľ obyčajný, valeriána či levanduľa. Na správne zažívanie dobre poslúži harmanček, fenikel, materina dúška, medovka, nechtík, rebríček, repík, rasca, kôpor či zemežlč. Na podporu žlčníka je dobré vyskúšať šalviu, mätu alebo pestrec, ktorý blahodarne pôsobí aj na pečeň. Na chrípku a prechladnutie je vhodná baza čierna, skorocel kopijovitý a lipa.

Ak si potrebujete vyliečiť močové cesty, môžete piť čaje z brezy, alchemilky, prasličky, ríbezle čiernej, stavikrvu vtáčieho, vrbovky a zlatobyľu. Na problémy s kŕčovými žilami je vhodný dub alebo praslička. Na hojenie rán sa oplatí použiť rumanček, nechtík, rebríček, repík, ľubovník a vres obyčajný. Pri zápche pomôžu listy senny a jarabina vtáčia. Ak vás trápi reumatizmus, vyskúšajte čaje z brezy a vŕby.