2. mája 2024

Rekonštrukcia rodinného domu

Domov je miesto, kde sa človek má cítiť príjemne a bezpečne, preto mnoho majiteľov rodinných domov v letnom období uvažuje o zveľaďovaní svojich príbytkov. Patríte k nim aj vy?  

S príchodom teplého počasia sa mnohí majitelia domov chystajú na úpravy a rekonštrukcie svojich obydlí. Pokiaľ sa práve chystáte rekonštruovať svoj rodinný dom spolu s kuchyňou a kúpeľňou, novým podmienkam bude potrebné prispôsobiť aj všetky prívody a odtoky vody, rozvody elektroinštalácie a osvetlenie. Búracie práce musia prebiehať tak, aby nenarušili statiku.

Pred zahájením rekonštrukčných prác v rodinnom dome je dobré vykonať tlakovú skúšku vodovodného potrubia, kúrenárskeho potrubia a odpadového – kanalizačného potrubia. Nové rozvody v podlahe a v stenách je vhodné pred zakrytím zdokumentovať aj fotograficky. Keď sa v rámci rekonštrukcie chystáte prekladať plynové spotrebiče z pôvodného miesta o viac ako dva metre, na nové plynové potrubie budete potrebovať projekt a revíziu.

V rodinných domoch sa potrubie obvykle využíva na tri účely – na vnútorné rozvody vody, na vnútornú kanalizáciu a na plyn. Najpoužívanejšími materiálmi sú oceľ, meď a plasty. Aby potrubie bolo funkčné, má disponovať vlastnosťami ako je pevnosť voči prevádzkovým pretlakom, nárazom a vonkajším silám. Tiež má byť odolné voči korózii, s hladkými vnútornými stenami.  

Raz ročne je dobré skontrolovať stav strešnej krytiny bez ohľadu na to, či v dome prebieha rekonštrukcia, alebo nie. Základnom letnej údržby strechy je čistenie strešných zvodov, vpustí a žľabov od lístia, vtáčieho trusu, machu, prachu a iných nečistôt. Aj fasáde rodinného domu je potrebné venovať náležitú pozornosť, či sa na nej nenachádzajú praskliny a trhliny. A letnú údržbu si zaslúži aj oplotenie.