3. mája 2024

Turistika – najobľúbenejšia rekreačná aktivita

Ako si zlepšiť fyzickú kondíciu a získať psychickú pohodu? Športovaním! Pohyb dodáva energiu a každá športová aktivita ponúka telesnú aj duševnú vzpruhu. Tak prečo si nedopriať zimnú dovolenku plnú pohybu?         

Niekto vníma športovanie ako zábavu, iný ako súťaž, no každá pohybová aktivita prispieva k lepšej fyzickej a psychickej kondícii rovnako. Zimná dovolenka na horách utuží nielen zdravie, ale aj rodinné vzťahy.    

Chôdza pôsobí ako liek a nemá žiadne vedľajšie účinky. Turistika je prevenciou voči chorobám srdca a ciev, posilňuje svaly a kĺby, podporuje dýchací a tráviaci systém, optimalizuje hmotnosť a výborne vyvetrá hlavu.

Chôdza patrí k najbezpečnejšiemu druhu pohybu a v súčasnosti sa medzi rekreačnými turistami stále väčšej obľube teší štýl nordic walking – severská chôdza, pri ktorej sa používajú turistické paličky.

Dynamická chôdza, pri ktorej športovec používa palice vyrobené zo špeciálnych materiálov, pohyb spríjemňujú a zjednodušujú. Turistické paličky sú ľahké, no znesú aj extrémnu záťaž v náročnom teréne.

Po celý čas chôdze sú paličky pripútané k dlaniam, pričom umožňujú prirodzený pohyb rúk vpred a vzad. Táto športová pomôcka je k dispozícii buď vo fixnej alebo v nastaviteľnej dĺžke a vyrába sa z rôznych materiálov.    

Obuv ovplyvňuje nielen pohodlie pri chôdzi, ale aj zdravie. Nevhodná turistická obuv môže spôsobiť otlaky, odreniny a iné poškodenia nôh. Pri výbere je preto nutné dbať na kvalitu materiálov a na správnu veľkosť.   

Zimná turistická obuv má byť pohodlná, správne tvarovaná, vzdušná a nepremokavá. Má mať nielen anatomickú stielku, ale aj dostatočne hrubú a pružnú podrážku, aby chôdza nespôsobovala utrpenie, ale radosť.