29. apríla 2024

Senná nádcha a peľové alergie

Senná nádcha nepatrí medzi ochorenia, ktoré priamo ohrozujú život, no predstavuje zdravotný problém, ktorý komplikuje bežné fungovanie človeka. Zhoršuje kvalitu života a znižuje výkonnosť, bráni v plnohodnotnom pracovnom a spoločenskom uplatnení.     

Peľová alergická nádcha trápi ľudí od skorej jari, až do jesene. Peľová sezóna začína každý rok kvitnutím rastlín, ktoré produkujú peľ. Termín závisí od počasia a konkrétnych poveternostných podmienok. Peľovú sezónu je možné rozdeliť do niekoľkých období, v ktorých prevláda vždy iná skupina alergénov z peľov drevín, tráv a burín. Prejavy sennej nádchy sú veľmi viditeľné – kýchanie, vodnatá nádcha, upchatý nos, svrbenie a slzenie očí.

Lieska obyčajná kvitne od februára do marca, je prvou kvitnúcou drevinou v roku. Jelša začína kvitnúť o niečo neskôr, no obe tieto dreviny sú pre alergikov častým dôvodom zdravotných komplikácií. Najvyššie koncentrácie peľu v ovzduší obvykle nastupujú v prvej polovici apríla. Vtedy kvitne breza, jej sezóna môže trvať aj štyri týždne. V druhej polovici apríla postupne začína kvitnúť baza, agát, lipa a ďalšie dreviny. Na alergikov majú vplyv aj kvitnúce ihličnany.

Leto je pre mnohých ľudí so sennou nádchou náročným obdobím. Hlavnou príčinou ich ťažkostí sú však namiesto peľov stromových pele trávové. Sezóna trávových peľov sa začína v máji. Leto a začiatok jesene sú typické kvitnutím bylín – žihľava, palina, ambrózia a mnoho iných. Alergie na peľ z tráv a burín predstavujú väčšinu všetkých peľových alergií.

Sennou nádchou trpí približne štyridsať percent detí a tridsať percent dospelej populácie. Ľudia trpiaci sennou nádchou by na vychádzky do prírody mali využívať najmä dážď, alebo obdobie tesne po daždi, kedy sa v ovzduší nachádza minimálne množstvo peľov. Je dobré sa vyhýbať okrajom lesa, ktoré fungujú ako filtre – tu sa peľ koncentruje najviac, vo vnútri je peľu podstatne menej.