2. mája 2024

Obývačka z prírodných materiálov

Súčasný trh a bytová architektúra preferujú trvalé hodnoty, ktoré sa väčšinovo odkláňajú od krátkodobých efektov. Okrem skvelého dizajnu ponúkajú aj kvalitu, vďaka čomu pôsobia dnešné domácnosti nadčasovo a moderne.

Obývačka je priestor, ktorý predstavuje akýsi dôležitý bod domácnosti, kde sa stretáva a trávi svoj voľný čas celá rodina. V nej sa odohráva veľká časť dňa, vykonávajú sa tu rôzne pracovné a relaxačné aktivity. Jedná sa o priestor, kde každý oddychuje podľa svojich predstáv, preto je dobré obývaciu izbu vybaviť najmä prírodnými materiálmi, ktoré sú ohľaduplné k človeku i k životnému prostrediu.

Do obývacej izby je dobré vyberať nábytok kvalitný a trvácny, ideálne od dôveryhodných výrobcov, ktorí disponujú certifikátmi udržateľnosti. Ideálny výber je taký, ktorý obsahuje nábytok a bytové dekorácie vyrobené z recyklovaných materiálov a z dreva, ktoré pochádza zo zodpovedne obhospodárených lesov. Vhodné sú textílie z organickej bavlny a z iných prírodných vlákien.

Z prírodných materiálov je možné voliť takmer všetko zariadenie do obývacej izby. Od veľkých kusov nábytku – obývacie steny, knižnice, konferenčné stolíky, sedačky a fotelky, až po menšie kúsky – lampy, koberce, dekoratívne vankúše a textílie. No obývačka zariadená podľa posledných trendov si na veľké množstvo nábytku nepotrpí.

V moderných obývacích izbách sú uprednostňované solitéry, ktoré zaujmú materiálom, tvarom aj farebnosťou. Novodobé sedacie súpravy sú najmä variabilné – ponúkajú na výber množstvo navzájom kombinovateľných prvkov. Prirodzenou požiadavkou je maximálne pohodlie a jednoduchá manipulácia.