27. apríla 2024

Ako si zlepšiť kondíciu aj náladu

Šport prospieva nielen telesnej kondícii, ale aj mentálnemu zdraviu. Pobyt v prírode dodáva energiu a upevňuje zdravie – regeneruje telo aj psychiku, predlžuje aktívny vek a spomaľuje procesy starnutia.

Niekedy sa v našich životoch vyskytnú aj náročnejšie obdobia, ktoré sa podpíšu pod zhoršenie zdravotného stavu aj nálady, čo mnohých oberá o energiu a radosť zo života. Ako si zlepšiť kondíciu a dobrú náladu prinavrátiť späť? Športovaním v prírode!

Väčší objem prijatých kalórií v zimnom období môže na vzhľade človeka zanechať aj viditeľné následky. A je bežné, že zvýšenie hmotnosti často naštrbí sebavedomie. Športovanie síce nenahradí zlé stravovacie návyky, no pomôže vyhnúť sa nadbytočným kilogramom – zlepší trávenie a zrýchli metabolizmus, zoptimalizuje spaľovanie kalórií a dobre vyvetrá hlavu.  

Pokiaľ ste v uplynulom období pociťovali doma či v práci nadbytok stresu, chôdza, beh, cyklistika či korčuľovanie v prírode je vhodnou voľbou na jeho elimináciu. Navyše, športovanie v čase, keď sa človek cíti vyčerpaný či frustrovaný, je skvelý spôsob, ako zlepšiť nielen fyzickú, ale aj psychickú kondíciu. Vyberte sa do rozkvitnutej zelene a začleňte do svojho programu aktívny pohyb.

Kto má oslabenú imunitu, tomu športovanie v prírode obzvlášť prospeje. Rozkvitnutá zeleň, čerstvý vzduch a pohyb je prevenciou pred mnohými civilizačnými chorobami – posilňuje srdce a cievy, svaly a kĺby, dýchací a tráviaci systém. Či sa venujete behu, turistike, cyklistike alebo inému športu, každá pohybová aktivita úžasne prospeje zdraviu.     

Či doľahla na vás únava alebo chcete zhodiť zopár kilogramov, načerpajte energiu v prírode! Pohyb funguje ako dobre nadstavený budík. Už viacero štúdií dokázalo, že šport zlepšuje nielen fyzickú kondíciu, ale znižuje aj psychické napätie, preto sa oplatí zapracovať ho do svojej dennej rutiny. Športovanie je cesta, ktorá vedie k dlhšiemu a radostnejšiemu životu.