2. mája 2024

Prečo pravidelne konzumovať mandle?

Mandle sú nielen chutné, ale aj zdravé – plné živín, vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Stále s väčšou obľubou sa využívajú nielen v studenej kuchyni, ale aj pri varení a pečení – udržujú zdravé srdce, kosti, zuby, mozog a pokožku.

Mandle sú skvelým zdrojom antioxidantov. Obsahujú vitamíny A, B a E, z minerálov železo, vápnik, meď, draslík, selén, mangán, horčík, fosfo, zinok a sodík. Dobré je, ak sa plody pred konzumáciou nešúpu, pretože šupka obsahuje rastlinné vlákna. Mandle sa hodia do čerstvých zeleninových šalátov, na prípravu dezertov i ochutených nápojov a kokteilov.

Mandľová múka je prirodzene bezlepková, jedlám dodáva nezameniteľnú orieškovú chuť. Výživný mandľový olej lisovaný za studena si zachováva všetky nutričné zložky, preto sa hodí do každého jedálneho lístka, ktorý uprednostňuje zdravé potravinové výrobky. Mandľová smotana je plnohodnotnou náhradou bežnej smotany, používa sa na prípravu polievok i omáčok. Mandľové maslo je produkt vysokej kvality, vhodný na priamu konzumáciu, ale aj ako prísada do zákuskov či koláčov.

Máte radi likéry? Aj z mandlí je možné pripraviť túto skvelú maškrtu – tu je recept. Na prípravu domáceho mandľového likéru budete potrebovať tieto prísady: 1 balíček pudingu s mandľovou príchuťou, 700 ml polotučného mlieka, 30 g cukru, 2 plechovky zahusteného karamelového mlieka, 250 ml rumu a 1 KL mandľovej arómy. Likér je výborný do kávy alebo na poliatie zmrzliny v zmrzlinových pohároch.

Postup: puding uvaríme podľa návodu na obale, ale so 700 ml mlieka a 30 g cukru. Redší puding necháme za občasného miešania vychladnúť. Do vychladnutého pudingu pridáme zahustené karamelové mlieko a elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni zmes vyšľaháme dohladka. Prilejeme rum a arómu. Na najnižšom stupni opäť šľaháme asi minútu. Hotový likér prelejeme do sklených fliaš a uchovávame v chladničke.