7. mája 2024

Tradičné aj netradičné jedlá z húb

Na svete vraj existuje viac ako stotisíc druhov húb a z tohto množstva môžeme nájsť vyše päťtisíc druhov aj na Slovensku. Jedlých húb, ktoré je možné konzumovať bez obáv, je však len okolo tristo až štyristo druhov.     

Jedlé huby obsahujú vitamíny skupiny B, kyselinu listovú a niacín, no tiež viacero minerálnych látok a stopových prvkov draslíka, železa, horčíka, fosforu a zinku. Jedná sa o málo kalorické rastliny, ktoré majú pomerne vysoký obsah bielkovín a nízky obsah sacharidov.     

Huby je možné tepelne upraviť buď hneď po zbere alebo ich spracovať vysušením, zmrazením a zavarením. Zavárané dubáky, kozáky, kuriatka či šampiňóny v sladko-kyslom náleve sú skvelou prílohou k mnohým teplým aj studeným pokrmom.             

Čerstvé huby majú v tradičnej kapustnici takmer nenahraditeľné miesto a s obľubou sa používajú aj do rôznych iných polievok – zeleninových, gulášových a mliečnych. Z týchto darov lesa sa pripravujú tiež chutné prívarky a omáčky, dokonca aj slané múčniky.     

Mnohí gurmáni si bez hríbov nevedia ani predstaviť niektoré pokrmy z cestovín a na túto ingredienciu nedajú dopustiť ani milovníci pizze alebo rizota. Huby dobre ladia aj s duseným mäsom na šťave a často obohacujú aj fašírky.        

Huby sa výborne kombinujú s vajíčkami. Tieto dve suroviny tvoria vynikajúci základ nielen v chutnej praženici či v omelete, ale hodia sa aj do viacerých zapekaných pokrmov so zemiakmi, ktoré možno pripravovať v rôznych obmenách.     

Vajíčka a huby možno použiť aj do plniek, ktoré sú vhodné nielen do pečeného kuraťa alebo morky, ale aj do zapekanej zeleniny – cukety, patizónu, baklažánu a iných plodov. Z húb sú tiež vynikajúce nátierky a na jednu z nich prinášame recept.    

Na hubovú nátierku budete potrebovať: 1 kg dubákov, 500 g zelenej papriky, 400 g cibule, pol hlavičky cesnaku, 120 ml oleja, 250 g bravčovej masti, 1 ČL polievkového korenia, 1/2 ČL soli, 1/2 ČL čierneho mletého korenia a čili papričky – množstvo podľa chuti.  

Postup: Nakrájané dubáky zvaríme v slanej vode a scedíme. Na oleji opražíme pokrájanú cibuľu, papriku, cesnak, čili papričky a huby domäkka. Potom pridáme masť, polievkové korenie, soľ a mleté čierne korenie.

Po dovarení vychladnutú zmes rozmixujeme, dáme do sklenených pohárov a uzavrieme. Pred uskladnením poháre s hubovou nátierkou dáme sterilizovať. Podobnú nátierku možno pripraviť tiež z kozákov, z modrákov a z iných húb.