28. apríla 2024

Ako si poradiť s letnými horúčavami

Pokiaľ slnko napĺňa náš životný priestor primerane, cítime sa príjemne, no všetkého veľa škodí a príliš mnoho ostrých slnečných lúčov dokáže poriadne znížiť našu aktivitu. Ako sa vyhnúť strate sily a energie kvôli prehriatej domácnosti?      

Keď sa v letnom období nechcete vo svojej domácnosti nechať uštvať teplom, je dobré porozmýšľať nad účinnou tieniacou technikou. Ako a čím najlepšie korigovať vstup prenikavých slnečných lúčov do domácnosti? Výber je možný z viacerých druhov interiérových tieniacich prvkov. Od horizontálnych a vertikálnych žalúzií, cez rolety a tieniace panely, až po plisé a závesy.    

Keď slnko vďaka nezatieneným oknám až príliš vyhrieva naše obydlia, naakumulované teplo robí z našich príbytkov takmer neobývateľný priestor. Úlohou tieniacich prvkov v interiéri je priestor zatieniť a zamedziť prehrievaniu miestností. Dobré je, ak dokážu regulovať množstvo prestupujúceho svetla a slnečných lúčov tak, aby v domácnosti vznikla obývateľná mikroklíma aj počas tých najhorúcejších letných dní. Aktuálne najpoužívanejšou vnútornou tieniacou technikou sú v našich domovoch horizontálne a vertikálne žalúzie, ktoré sú obľúbené najmä kvôli flexibilite.

Prednosťou žalúzií je dobrá variabilita a regulovateľnosť. Stačí, ak sa lamely nastavia do želaného uhla a intenzita aj smer svetla do priestoru preniká presne podľa potrieb. Je len na vás, či si vyberiete čiastočné, alebo úplné zatemnenie miestností. Horizontálne aj vertikálne žalúzie sú k dispozícii v mnohých materiálových prevedeniach. Od hliníka a plastu, cez drevo, až po rôzne druhy iných ekologických materiálov. Dnes sú hojne preferované žalúzie z bambusu či z exotických drevín. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek materiál, žalúziové lamely by mali byť hlavne dostatočne pevné a pružné zároveň, tiež odolné nielen voči slnečnému žiareniu, ale aj voči vode a ideálne aj voči prachu.     

Komfort v domácnosti v letných horúčavách skvelo dokáže zvýšiť aj ďalší druh interiérovej tieniacej techniky. Rolety sa obvykle montujú na krídla okien, alebo na lištu pred oknom, alebo sa inštalujú priamo na sklo. Úzke vodiace lišty sa jednoducho a bez vŕtania pripevnia na sklá pomocou špeciálnej pásky a rovnako ľahko sa dajú aj demontovať, pričom samotná roleta sa navíja do kazety. Rímske rolety sú odlišné. Tie sa nenavíjajú, ale riasia sa do vodorovných skladov. Najčastejšie sú upevnené na konzole pred oknom, hore na strope.

Najbežnejšie ovládanie žalúzií a roliet v domácnosti je mechanické – guľôčkovou retiazkou či kombináciou šnúrky a tyčinky. No dnes je interiérová tieniaca technika stále častejšie ovládaná motorickými tlačidlami či diaľkovými ovládačmi. Pokiaľ sa žalúzie a rolety nachádzajú v inteligentnej domácnosti, sú riadené počítačom. Len sú doplnené o bezdrôtové senzory, ktoré automaticky zaznamenávajú teplotu a množstvo slnečného svitu v miestnosti.     

I keď mnohí z nás milujú slnko, v letnom období občas nastanú chvíle, kedy hľadáme pravý opak. A kvalitné záclony a závesy tiež dokážu vhodne zatieniť interiér a stlmiť prehrievanie vzduchu v ňom. A navyše, naše obydlie aj skrášlia a dodajú mu pocit útulnosti. Dnes je možné zo širokej škály textílií voliť na okná v domácnosti závesy, ktoré disponujú špeciálnou funkciu zatemnenia.

Moderné materiály dokážu svetelné lúče pohltiť a do interiéru neprepustiť ani svetlo. No či si vyberiete priehľadné, dekoratívne, jemne tieniace, alebo zatemňujúce textílie, všetky bez rozdielu by mali disponovať hygienickým atestom, ktorý deklaruje špecifickú povrchovú úpravu a antistatické vlastnosti materiálu. Skvelým tipom sú impregnované látky, ktoré zjednodušia aj údržbu.