28. apríla 2024

Klimatizácia – liek proti horúčavám

Dnes stále častejšie počuť názory, že sa počasie zbláznilo. V uplynulých rokoch sme zažili takmer všetky extrémy počasia – víchrice, záplavy, návaly snehu aj horúčavy. Akoby sa z našich končín jar a jeseň nadobro vytratili. 

Z mrazov do horúčav sa často prehupneme v priebehu niekoľkých dní a o čo viac nás počasie prekvapuje, o to viac pociťujeme potrebu vybudovať si bezpečný domov so stabilnou mikroklímou. Hlavnou úlohou klimatizačného zariadenia je vytvoriť v domácnosti príjemnú klímu, bez ohľadu na vonkajšie podmienky. 

Okrem úpravy teploty vzduchu by do výpočtu funkcií klimatizačného zariadenia malo spadať aj zvlhčovanie vzduchu, filtrácia vzduchu, prípadne aj ventilácia – dodávka čerstvého vzduchu do interiéru. Pokiaľ potrebujete vo svojom dome či byte kvalitnejší model klimatizácie s viacerými funkciami, zamerajte sa na reverzibilné klímy s inverterom. Čo znamená, že okrem funkcie ochladzovania má klíma aj funkciu ohrevu, takže si s ňou môžete v prechodnom období aj prikúriť.

Výber a montáž klimatizačného zariadenia však podlieha istým pravidlám. Výkon klímy treba správne nadimenzovať, klimatizačnú jednotku namontovať na vhodné miesto v správnej výške. Pri montáži je potrebné vyriešiť nielen napojenie na elektrický prúd, ale aj odvod kondenzátu a iné detaily. A ako prebieha údržba?

Vyčistiť filtre na klimatizácii nie je nič zložité, to zvládne aj poučený laik. No netreba zabudnúť na vonkajšiu jednotku s kompresorom, ktorá je počas celého roka vystavovaná rôznym poveternostným vplyvom. Zanesenie vonkajšieho filtra spôsobuje zníženie výkonu a môže viesť až k poruche zariadenia, preto údržbu vonkajšej jednotky treba ponechať na odborníkov.

Zdravotné problémy spôsobené pobytom v klimatizovaných miestnostiach obvykle nie sú spôsobené tým, že by sa priamo v klíme množili baktérie a šírili sa vo vzduchu, ale skôr tým, že ľudia klimatizáciu nesprávne používajú. Príliš silný prúd vzduchu môže spôsobiť prievan a teda aj prechladnutie či bolesti svalov.

Zdravotné problémy vo väčšine prípadoch spôsobuje zle nastavená teplota. Teplota vzduchu v klimatizovanom priestore by nemala byť totiž nižšia než o cca 8°C v porovnaní s teplotou vzduchu v exteriéri v tom istom čase.