1. mája 2024

Ako si zjednodušiť prácu v záhrade

Záhrada môže mať tisíce podôb a záleží len na záhradkárovi, aký vzhľad svojmu zelenému kráľovstvu vyberie. Dnes stále viac ľudí považuje záhradkárčenie za svoje hobby a prácu v prírode za skvelý relax.

S jarou prichádza aj čas na prípravu záhrady na novú sezónu. Ku skrášľovaniu záhrady prispievajú nielen rastliny, ale aj účelné kvetináče, na ktorých nezanechá ujmu ani zimné počasie. Pokiaľ sa práve chystáte vo svojej záhradke vysádzať nové rastliny, dobrým riešením sú praktické vyvýšené záhony, ktoré navyše dodajú vášmu zelenému kráľovstvu aj profesionálny vzhľad.

Vyvýšené záhony si môžete veľmi jednoducho postaviť svojpomocne z paliet, z drevených prepraviek či z iných dosiek. Na ich zhotovenie neexistujú žiadne pravidlá, postačí vaša fantázia. Ideálna šírka záhonov by však nemala presahovať dva metre, aby bolo možné jednoducho dosiahnuť do ich stredu.

Čo sa výšky týka, je dobré voliť takú, aby práca išla ľahko od ruky – okolo 50 až 70 centimetrov. Je dobré vedieť, že záhony na vyššej úrovni znižujú namáhanie chrbta, krku aj ramien. Takéto oddelenie zemitej časti záhonu od bežného terénu navyše eliminuje aj šírenie semien burín, teda redukuje čas strávený záhradkárskymi prácami. Výhoda je tiež ochrana pred krtkami, ktorí sú postrachom každej záhrady.   

Pôda vo vyvýšených záhonoch sa na jar rýchlejšie zahreje. Vďaka tomu je možné skôr sadiť a užívať si dlhšiu záhradkársku sezónu. Typická je tiež hustejšia výsadba, čo zvyšuje intenzitu pestovania a objem úrody, tiež rýchlejšie dozrievanie plodín. A navyše, záhony oddelené od terénu sa ani pri intenzívnych dažďoch nepremočia, pokiaľ sú koreňové systémy rastlín aspoň pätnásť centimetrov nad úrovňou okolitého terénu.