27. apríla 2024

Gaštany – obľúbená jesenná pochúťka

Gaštany sa konzumujú pečené aj varené, v sladkých aj v slaných pokrmoch. Úžasná chuť gaštanov dokáže potešiť každý maškrtný jazýček a nie náhodou sa do nej zamilovali aj gurmáni, ktorí patria k tým najnáročnejším.      

Plody gaštana jedlého majú vysokú nutričnú hodnotu. Obsahujú škrob, bielkoviny, vitamíny a triesloviny. Z minerálov najmä železo, draslík, fosfor a horčík. Gaštany posilňujú nielen trávenie, ale aj celý imunitný systém. Gaštanový med je charakteristický mierne horkou chuťou a silnou arómou.

Jedlé gaštany sa používajú nielen v gastronómii a v potravinárstve, ale aj vo farmaceutickom priemysle – pridávajú sa do rôznych liečivých prípravkov. Z gaštanu jedlého sa však využívajú nielen plody, ale aj listy, kôra a drevo.  Plody sa využívajú v studenej aj v teplej kuchyni, z listov sa varí čaj, z kôry rôzne odvary a drevo sa používa v stavebníctve.

Gaštanové drevo je svojimi vlastnosťami podobné drevu dubovému a v súčasnom stavebníctve patrí medzi najkvalitnejšie materiály, ktoré výborne odolávajú hnilobe. Gaštanové drevo je ťažké a pevné, no popritom ľahko spracovateľné. Gaštan jedlý vyrastá až do výšky tridsať metrov a má od 60 do 150 kilogramov plodov ročne.

V gastronómii sú gaštany obľúbenou ingredienciou. Varené gaštany tvoria vynikajúci základ nielen do sladkých závinov, krémov a dezertov, ale aj do slaných plniek, polievok a iných pokrmov. Plody gaštana jedlého sa však hojne využívajú nielen v cukrárenskom a potravinárskom priemysle, ale aj vo farmácii na výrobu rôznych liečiv.