28. apríla 2024

Úspešný začiatok školského roka

Letné prázdniny sa práve končia a za pár dní sa brány škôl otvoria dokorán. Začiatok školského roka predstavuje zmenu v zabehnutom režime každej rodiny so školopovinnými deťmi a je prirodzené, že určitý čas trvá, kým si rodičia i deti na zmeny a nové povinnosti zvyknú.     

Mnohí školáci sa na svojich spolužiakov a učiteľov tešia, no niektorí pociťujú aj obavy. Ako predísť stresu zo školy? Aby stres, spojený s novým školským rokom bol čo najmiernejší, najmä malé deti je potrebné oboznámiť so všetkým, čo ich v novom prostredí čaká.

Je dôležité, aby rodičia s deťmi na tému „škola“ hovorili čo najčastejšie a vyjadrovali sa o nej pozitívne. Pokiaľ majú deti z nástupu do školy obavy, je dobré im zdôrazniť, že s rodičovskou podporou môžu počítať v každom prípade a v každom smere.

Adaptáciu uľahčí a zvládanie školských povinností podporí aj dobre naplánovaný denný režim, ktorý rešpektuje vekové osobitosti detí a akceptuje rovnováhu medzi učením a oddychom. Zdravý vývoj dieťaťa si, samozrejme, vyžaduje tiež kvalitnú výživu a dostatočne dlhý spánok.

A ako má vyzerať ideálna školská taška? Ideálna školská taška je pohodlná a šetrná k chrbtici, má primeranú veľkosť a nízku hmotnosť. Dôležité je praktické vnútro s viacerými priehradkami a čo sa vzhľadu týka, kreatívni dizajnéri ponúkajú nekonečné množstvo alternatív. Stačí si len spolu s deťmi správne vybrať.