27. apríla 2024

Ekologické bývanie v zelenom prostredí

Zelené fasády nahrádzajú deficit zelených plôch v krajine, významne zlepšujú klímu a skrášľujú prostredie. Steny domov obrastené popínavou zeleňou lákajú nielen z estetického, ale aj z ekologického hľadiska – sú prínosom pre jednotlivca aj pre celú spoločnosť.

Stavby porastené popínavou zeleňou dokážu celkom zmeniť vzhľad domu. Dom so zelenou fasádou znižuje energetické straty budovy asi o štvrtinu. Vonkajšie steny obrastené rastlinami dokážu prirodzeným spôsobom eliminovať rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou a navyše, znižujú aj spotrebu energií na vykurovanie.

Zástancovia zelených živých stien vyzdvihujú hlavne ochranné faktory. Prirodzený zelený štít chráni domy pred bočným dažďom, vetrom, snehom a inými nepriazňami počasia, tiež eliminuje prašnosť a hlučnosť. Správne zvolený druh rastlín na fasáde sa dokáže postarať aj o to, aby sa dom v lete príliš neprehrieval a v zime nepremŕzal.

Medzi vždyzelené rastliny, vhodné na fasády obytných domov, patrí tradične brečtan a psie víno. Obe rastliny sú stredne rýchlo rastúce a samostatne popínavé. To ich doslova predurčuje k tomu, aby zdobili vonkajšie steny domov. Typická matná tmavozelená farba brečtanu pôsobí upokojujúco a listy tejto trvalky dokážu fasádu pokryť naozaj dôkladne.

Farba psieho vína sa v priebehu roka mení od lesklej zelenej, cez bordovú, až po takmer fialovú. Pavinič na jar zakvitne drobným bielym kvetenstvom a na jeseň má modré bobule. Na fasádach pôsobia veľmi efektne aj popínavé ruže, hortenzie, plamienky, vistérie, zimolez a iné kultivary, ktoré zaujmú aj arómou.

Ak ste sa rozhodli umiestniť na fasádu domu zelený porast, ten je najvhodnejšie situovať na najchladnejšiu severnú stenu. Dôležité je, aby steny nemali pukliny a trhliny, pretože popínavé rastliny by mohli v škárach deštruovať omietku. Výpestky počas prvých dvoch rokov potrebujú spevnieť a vytvoriť kvalitný koreňový systém. Potom už pôsobia bujnejšie.