3. mája 2024

Ako ošetriť záhradný nábytok

Na jeseň sa v záhrade treba postarať aj o záhradný nábytok. Spôsob jeho ošetrenia po sezóne závisí najmä od materiálu, z ktorého je vyrobený. Akú starostlivosť si vyžadujú jednotlivé typy nábytku a čo je potrebné urobiť pre to, aby bol funkčný aj ďalšiu sezónu?

Bez ohľadu na materiál záhradný nábytok je po sezóne potrebné vždy dôkladne zbaviť všetkých nečistôt. Rôzne materiály si však vyžadujú aj rôzne čistiace prostriedky. Nie všetky sa dajú umyť mokrou handričkou so saponátom. Zatiaľ čo plastový alebo kovový nábytok možno čistiť obyčajnou vodou alebo tlakovým čističom, drevo si vyžaduje špeciálny prípravok.

Na drevený záhradný nábytok použite napríklad prostriedok na báze alkoholu s pomarančovým olejom Xyladecor Čistič dreva. Ten je určený na čistenie starého dreveného nábytku, skvelo dokáže obnoviť a osviežiť jeho lesk. A ako ošetriť ďalšie materiály? Najjednoduchšie sa udržiava nábytok z plastu a z umelého ratanu. Ten stačí zbaviť len nečistôt a osušiť ho.

Starostlivosť o kovový nábytok je trochu zložitejšia. Pred zimou je dobré  z neho odstrániť prípadnú hrdzu či popraskaný náter. Postihnuté miesta očistite drôtenou kefou alebo hrubým brúsnym papierom, potom ich umyte. Následnú starostlivosť zabezpečí antikorózna farba na železné povrchy Hammerite Priamo na hrdzu, ktorú možno aplikovať aj na hrdzavý kov bez potreby základnej farby.

Antikorózna farba na železné povrchy zvládne chrániť kovový záhradný nábytok voči korózii až osem rokov. Na ťažko prístupné miesta môžete vyskúšať aj farbu typu 3 v 1 Hammerite sprej, ktorá je dostupná vo viacerých farebných variantoch.

Drevený záhradný nábytok je síce krásny, no pomerne náročný na údržbu. Nábytok z domácich drevín – smrek, borovica a podobne je dobré ošetrovať lakom na drevo. Keď použijete Luxol Lak s UV ochranou, zvýšite záhradnému nábytku aj odolnosť voči slnečným lúčom, ktoré drevo poškodzujú najviac.  

Tvrdé exotické dreviny je dobré natrieť Xyladecor Ošetrujúcim olejom. Olej vďaka vynikajúcemu hĺbkovému pôsobeniu drevo regeneruje , no odpudzuje aj vodu a nečistoty. Ošetrujúci olej nanášajte štetcom alebo valčekom v smere vlákien, odporúčajú sa aspoň dve vrstvy náteru. Pred nanesením novej vrstvy sa však vždy uistite, že tá prvá je suchá.