2. mája 2024

Beh na lyžiach utužuje zdravie

Lyžovanie v horskom prostredí zlepšuje nielen fyzickú, ale aj psychickú kondíciu. Najrozšírenejšou technikou je klasické zjazdové lyžovanie, nasleduje beh na lyžiach a skialpinizmus. Ku ktorej skupine lyžiarov patríte vy?

Aj vám učaroval rekreačný beh na lyžiach? Bežkovanie regeneruje telo – posilňuje svaly, kĺby, srdce i pľúca. Pomáha spáliť kalórie a zrýchľuje metabolizmus. Podporuje celý imunitný systém a poskytuje aj duševný relax. Behu na lyžiach sa možno venovať v akomkoľvek veku a počasí.

Bežky sú oproti zjazdovým lyžiam dlhšie a užšie, pomerne ľahko sa ovládajú. Tie, ktoré sú určené na trate do kopcovitého terénu možno opatriť aj stúpacím pásom. Lyže je potrebné vyberať podľa výšky, hmotnosti a športovej zdatnosti športovca, lyžiarske paličky majú siahať do dvoch tretín fyzickej výšky. Pri klasickej a korčuliarskej technike sa používajú rozdielne typy lyží aj palíc.

Ohľadom pohodlia a bezpečia športovca je okrem dobrých lyží a paličiek rovnako dôležité aj viazanie a lyžiarska obuv. Lyžiarky nesmú tlačiť a majú mať širšiu podrážkou. Anatomický tvar zabezpečí stabilitu chodidla. Medzi základné vybavenie bežkára patrí aj prilba, okuliare, chrániče a rukavice. Ideálna konštrukcia rukavíc je viac vrstvová, ktorá neobmedzuje motoriku rúk a sprostredkuje pohodlnejšie uchopenie palíc.

Lyžiarska prilba by mala mať čo najnižšiu hmotnosť a mäkkú výstelku. Prilba so štítom chráni oči a umožňuje nosiť aj dioptrické okuliare. Pre pohodlné nosenie je dôležitý druh zapínania. Ideálny typ zapínania je čo najjednoduchší. Lyžiarske okuliare chránia oči športovca pred dažďom, snehom, mrazom a slnečným žiarením. Zlepšia viditeľnosť aj v nepriaznivom počasí.

Na lyžiarskych okuliaroch je podstatný tvar, veľkosť, druh skla, tesnenie, vetranie a protišmykový popruh. Ventilácia zabezpečí cirkuláciu vzduchu vo vnútri, čo zabráni kondenzácii pár. Kvalitný lyžiarsky výstroj zvyšuje nielen bezpečnosť, ale aj príjemné zážitky zo športovania v zimnej prírode.