27. apríla 2024

Letné prázdniny plné veselých zážitkov

S letom prichádza aj prirodzená túžba dovolenkovať, chodiť do prírody na výlety a príjemne oddychovať. Letné prázdniny prinášajú deťom a ich rodičom dni, kedy môžu robiť iba to, čo naozaj chcú. Pokiaľ rozmýšľate, aký program deťom počas voľna pripraviť, tu je niekoľko tipov.  

Zodpovedná rodičovská výchova používa láskavé, no účinné výchovné prostriedky, aby z detí vyrástli zdraví sebavedomí ľudia s povahovými vlastnosťami, ktoré možno obdivovať. Ak chcete, aby vaše dieťa správne využívalo svoj voľný čas a aby rado športovalo, buďte jeho vzorom. Keď mu ukážete, že šport je zábava, prirodzene sa k vám pridá. Nie náhodou sa hovorí, že najsilnejším výchovným príkladom je rodič.  

Deti rady napodobňujú dospelých a automaticky robia to, čo robia ich rodičia. Pokiaľ chcete, aby vaše ratolesti chodili do prírody a s chuťou športovali, veďte ich k takým športom, na ktoré majú prirodzené predpoklady. Nezabudnite, že vďaka športovaniu sa cibrí aj mnoho vôľových vlastností – zdravá súťaživosť, vytrvalosť či disciplinovanosť. Nechajte preto deti cez prázdniny vyskúšať všetko, čo ich baví, no do žiadnych aktivít ich nenúťte a nezabudnite na vhodnú motiváciu.

Čím viac sa deti hýbu, tým lepšie sa môžu cítiť a vyvíjať. Pohyb je pre mladých ľudí vo vývine veľmi dôležitý – rozvíja ich fyzickú zdatnosť, aj psychickú odolnosť. Dobré je, ak si rodičia s deťmi urobia zo športovania akéhokoľvek druhu atraktívne rodinné akcie. V letnom období sú cenné výlety spojené s turistikou, s plávaním, s bicyklovaním či s loptovými hrami.

Vďaka akémukoľvek pohybu v prírode sa celá rodina môže cítiť fyzicky, psychicky a emocionálne fit. Okrem upevňovania rodinných väzieb a utužovania vzťahov si rodičia spoločne s deťmi môžu cez letné prázdniny dosýta užívať nielen cvičenie, prírodné krásy, slnko a čerstvý vzduch, ale aj príjemnú zábavu. Pobyt v prírode spojený so športovaním by mal byť predovšetkým o radosti a o pekných zážitkoch.