27. apríla 2024

Ako sa zbaviť bolestí chrbtice

Trápi vás bolesť chrbtice? Chrbtica je os, ktorá je oporou celého tela a mnoho ľudí ju má značne zdegenerovanú. Štatistiky tvrdia, že takmer polovica rôznych ochorení má príčinu práve v zlom stave chrbtice.  

Aby chrbtica bola zdravá a funkčná, človek by mal dodržiavať pravidlá zdravej výživy, spávať na vhodnom matraci a vankúši, denne cvičiť a byť stále v pohybe. Nedostatok pohybu, nesprávna poloha tela počas spánku, sedenia či pri práci môžu spôsobiť rôzne vychýlenia stavcov. A vychýlený stavec tlačí nielen na nervy, ale aj na cievy, ktoré sú spojené s inými orgánmi. A ak je nerv poškodený, poškodený je aj orgán, ktorým je riadený, pretože zle funguje.     

Nesprávne dýchanie a nedostatok pohybu spôsobuje tuhnutie chrbtice. Bez pohybu sa chrbtica zmenšuje a ohýba, rýchlejšie sa opotrebujú aj chrupavky medzi stavcami. Človek má v tele okolo šesťsto svalov, pričom každý sval je omotaný cievami a pomáha im pumpovať krv. Ak je človek v pohybe, okrem srdca pracuje aj tých šesťsto svalov a čím viac svalov v tele funguje, tým je lepší stav srdca, cievnej sústavy i chrbtice. Už grécky filozof Aristoteles, ktorý žil v rokoch 384 až 323 pred našim letopočtom hovoril, že nič neničí ľudské telo tak, ako dlhodobá fyzická nečinnosť a že práve choré telo potrebuje najviac pohybu.

Chôdza naštartuje metabolizmus, pohyb a príroda celkovo zmenia pohľad človeka na svet. Keď sa prekrví mozog, bunky dostávajú viac kyslíka a organizmus zaplavia hormóny šťastia. Prechádzka na čerstvom vzduchu je najlepší liek na srdce, svaly a chrbticu, vďaka chôdzi v prírode sa telo napĺňa zdravím. A ak doma budete jednoduchými cvikmi posilňovať aj brušné svaly, odľahčíte chrbticu približne o ďalších 20%.   

Zoznam chorôb, ktoré môžu vzniknúť v dôsledku zanedbanej chrbtice je dlhý. Pri vychýlení krčných stavcov sa môže vyskytnúť únava, podráždenie, nervozita, bolesti hlavy, nespavosť, vyšší krvný tlak, zhoršenie sluchu, očné choroby, ochorenia štítnej žľazy, alergie či ekzémy. Pri vychýlení hrudných stavcov sa môžu vyskytnúť bolesti chrbta a rúk, ťažký dych, srdcové ochorenia, problémy s krvným obehom, nízky krvný tlak, zápal kĺbov, bolesti brucha, choroby žalúdka, žlčníka, obličiek a pečene.

Pri vychýlení bedrových stavcov sa môže vyskytnúť zápcha, hnačka, hemoroidy, ochorenia močového mechúra, bolestivá menštruácia, ischias, kŕče v nohách a v svaloch. O chrbticu je potrebné sa starať po celý život. Kto svoju chrbticu zanedbáva, musí počítať s tým, že raz môže prísť moment, keď bolesť prekročí hranice únosnosti. A potom bude tak či tak nútený vyhradiť si čas na jej liečbu.