4. mája 2024

Včelí med – zdravšia náhrada cukru

Mnoho ľudí je závislých na cukre a ani o tom nevie. Nejde iba o klasický kryštálový či krupicový cukor. Cukor objavíte aj v bežnom jedle – v pečive, dresingoch, omáčkach, džúsoch, limonádach a samozrejme v sladkostiach.

Cukor navodzuje príjemné pocity a vďaka tomu ho telo chce stále viac. No klasický biely cukor podnecuje aj podráždenosť, náladovosť a nesústredenosť. Nadmerná konzumácia klasického bieleho cukru sa podieľa na náraste telesnej hmotnosti a má aj iné negatívne následky – zvyšuje zdravotné riziká rôznych ochorení.

Dobrým riešením sú zdravšie náhrady. Na poprednom mieste TOP rebríčka prírodných sladidiel je med, ktorý prospieva aj imunitnému systému. Výber je veľmi široký – možno voliť med agátový, lipový, slnečnicový, kvetový, púpavový, repkový, feniklový, lesný a mnoho iných. Pokiaľ dávate prednosť ochutenému medu, možno vás zaujme med zázvorový, škoricový alebo kakaový.

Včelí med má nielen najvyšší, ale aj vyvážený obsah základných cukrov. Účinky medu do veľkej miery vychádzajú z účinkov rastlín, na ktorých včely medujú. Obsahuje vitamíny, minerály, enzýmy a iné látky s antibakteriálnymi, imunostimulačnými a revitalizujúcimi vlastnosťami.

Kvalitný prírodný včelí med má na ľudský organizmus mnoho liečivých účinkov – upokojuje myseľ aj trávenie. A je ideálny nielen na vnútorné, ale aj na vonkajšie použitie.