27. apríla 2024

Prímorský štýl a dovolenková atmosféra

Prímorský štýl zariaďovania a aranžovania domácnosti je plný elegancie a slobody. Je obľúbený pre svoju nadčasovú kvalitu, sviežosť a jemnosť. Štýl preferuje farebné kombinácie mora a pláží, ktoré v domácnosti evokujú pocit harmónie.  

Upokojujúca farebná paleta prímorskej krajiny prispieva k dokonalému odpočinku. Nábytok a doplnky v rôznych odtieňoch modrej a dekorácie, ktoré pripomínajú dovolenku sú plné pokoja a harmónie. Modré, biele a béžové odtiene sú farebne veľmi konzistentné – prostrediu dodávajú jemnosť, sviežosť a vzdušnosť.  

Interiéry zariadené v prímorskom štýle čerpajú inšpiráciu z prírody. Béžová v odtieňoch piesku na pláži, biela v odtieňoch oblakov na oblohe, rôzne odtiene tyrkysovej a modrej približujú krásu a silu oceánu. Jedná sa o farebné kombinácie, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Bytové doplnky vyrobené z prírodných materiálov prímorský štýl skvelo dopĺňajú. Dekoratívne vankúše udržiavajú medzi materiálmi rovnováhu a zútulnia interiér. Prímorský štýl miluje morské motívy – obrazy zobrazujúce koraly, mušle a oceán prispievajú k dobrej nálade, evokujú oddych a pokoj.

Béžová farba symbolizuje dôstojnosť, útulnosť a spätosť s prírodou. Hoci patrí medzi pasívne farby, povzbudzuje zdravý rozum a schopnosť stáť nohami pevne na zemi. Farebná kombinácia béžových, bielych a modrých odtieňov navodzuje pocit harmónie, istoty a pohodlia.

Modrá farba je zo všetkých farieb farebného spektra najchladnejšia a najhlbšia – symbolizuje vzduch, vodu, mier, istotu a spravodlivosť. Biela farba pôsobí čisto a predstavuje nevinnosť, kultivovanosť a vzdušnosť. Spolu dokážu v priestore vyvolať skvelú dovolenkovú atmosféru.