27. apríla 2024

Kde hľadať vitamín D v zime

Vitamín D – známy ako slnečný vitamín, patrí do škály základných živín, ktoré ľudské telo nevyhnutne potrebuje na svoje správne fungovanie. No slnečné lúče a bežná strava v zimnom období často nestačia na pokrytie dennej dávky „déčka“, čo spôsobuje jeho nedostatok v tele.

Nedostatok vitamínu D v populácii je do veľkej miery spôsobený novodobým životným štýlom, ktorý preferuje život v uzatvorených priestoroch. Ľudia, ktorí žijú a pracujú v uzatvorených, klimatizovaných miestnostiach s umelým osvetlením, obvykle majú nedostatočný príjem prirodzeného slnečného svetla, teda aj vitamínu D.

Kto je od jari do jesene približne dvakrát alebo trikrát týždenne po dvadsať minút na slnku, nie však medzi jedenástou a pätnástou hodinou, ten by mal byť vitamínom D zásobený optimálne. No v našom podnebnom pásme sa od októbra do marca nevyskytuje toľko slnečného žiarenia, ktoré by pokrylo dennú dávku vitamínu D.

V zime je preto dôležitá zvýšená konzumácia potravín, ktoré obsahujú „déčko“, prípadne užívanie výživových doplnkov a rybieho tuku. Najväčšie množstvo vitamín D sa nachádza vo viacerých potravinách živočíšneho pôvodu, najmä v rybách – tuniak, losos, jeseter, makrela, sleď, pstruh, treska a sardinky. Skvelým zdrojom slnečného vitamínu je aj olej z rybej pečene. 

Vitamín D sa nachádza v kvasniciach a určité množstvo je možné nájsť aj v kravskom mlieku, v niektorých mliečnych výrobkoch a vo vaječných žĺtkoch. Vaječné žĺtky sú plné tukov, minerálov a vitamínov, medzi ktorými „déčko“ kraľuje. Odporúčaná denná dávka vitamínu D pre dospelých je 600 IU a dobrá správa je, že sa varením neznehodnocuje.