6. mája 2024

Kaleráb – chutná koreňová zelenina

Kaleráb posilňuje imunitný systém a pomáha predchádzať infekciám. Má vynikajúce účinky na ľudské zdravie a vďaka vysokému obsahu jódu, železa, horčíka, draslíka, vápnika a vitamínov dodáva telu veľa energie a vitality.  

Kalerábu sa darí v hlinitej a hlinito-piesočnatej pôde, no potrebuje hojnú zálievku a dostatok svetla. Medzi najznámejšie odrody patrí gigant, luna, blankyt a violeta – všetky druhy majú odlišnú chuť, farbu aj veľkosť.

Táto chutná koreňová zelenina je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá zlepšuje trávenie. Kaleráb možno dusiť, piecť alebo vyprážať. Pridáva sa do vývarov, krémových polievok a gulášov, výborne chutí zapekaný aj plnený.     

Kaleráb možno konzumovať varený aj surový, no treba ho skladovať v chlade, na tmavom mieste. Niekto uprednostňuje čerstvé šaláty, iný zeleninové nátierky a ďalší výdatné polievky – tu je niekoľko receptov.

Čerstvý kalerábový šalát si rýchlo a jednoducho pripravíte z nastrúhaného kalerábu, klíčkov, sterilizovanej kukurice, kapie, petržlenovej vňate a tatárskej omáčky. Všetky ingrediencie stačí len zmiešať, posoliť a podávať s čerstvým pečivom.  

Na kalerábovú nátierku budete potrebovať kaleráb, syrový krém, mleté čierne korenie a soľ. Suroviny stačí spolu len rozmixovať a natrieť na chlieb, bagetu alebo hrianku a ozdobiť čerstvou, nadrobno nakrájanou, pažítkou.

Na sýtu kalerábovú polievku stačí mať poruke kaleráb, zemiaky, cibuľu, olivový olej, múku, polievkové korenie, mleté čierne korenie, soľ a vodu. Keď je ochutená zelenina uvarená domäkka, zahustí sa len zátrepkou. Dobrú chuť!