28. apríla 2024

Ako ošetriť zimnú koženú obuv

Zimná kožená obuv poskytuje skvelý komfort v každom smere. Je mäkká a príjemná na dotyk, ľahko sa prispôsobuje tvarom nôh. Pri kúpe však netreba podceniť správnu veľkosť, pretože príliš úzka či tesná obuv by mohla spôsobovať nielen bolesti nôh, ale aj chybné držanie tela.                    

Kto chce, aby mu dámska či pánska kožená obuv vydržala čo najdlhšie a po celý čas nosenia bola v čo najlepšej forme, ten nemôže podceniť výber vhodnej obuvi a následne ani jej systematické ošetrovanie.

Zo zimných čižiem a topánok je potrebné pravidelne odstraňovať nielen viditeľné nečistoty, ale poskytnúť im takú starostlivosť, aby koža nepopraskala a zostala rovnako jemná, vláčna a nepremokavá aj počas niekoľkých ďalších sezón.       

Pri ošetrovaní koženej obuvi je dôležité siahnuť po prípravkoch, ktoré sú určené výlučne na kožu. Na novú dámsku aj pánsku obuv zvoľte najskôr impregnačný sprej, ktorý zvýši odolnosť kože voči rôznym škodlivým faktorom – prach, voda, sneh, soľ a podobne.

Pri pravidelnej údržbe obuvi kožu vždy najprv vyčistite čistiacou penou a následne ju ošetrite pastou alebo krémom. Pastu alebo krém nanášajte jemnou hubkou a rovnomerne rozotierajte po celom povrchu. Na záver čistú obuv vyleštite.   

Pokiaľ chcete predísť znehodnoteniu a popraskaniu kože, zimnú obuv nikdy nesušte na radiátoroch alebo pri krboch. Kožené čižmy a topánky je dobré sušiť v chladnej miestnosti, no podceniť netreba ani skladovanie, ktoré výrazne ovplyvňuje životnosť obuvi.  

Pánsku, dámsku a detskú obuv je najlepšie skladovať v priedušných vreckách alebo v škatuliach, ktoré majú vetracie otvory. Pred uskladnením však sezónnu obuv najprv dôkladne ošetrite a nezabudnite pritom ani na vnútornú dezinfekciu.