27. apríla 2024

Vianočné sviatky bez zbytočných kalórií

Cez vianočné sviatky vládne v našich domovoch pokoj, pohoda a dobrá nálada. K výnimočnej atmosfére prispieva aj čas strávený s rodinou a s priateľmi pri slávnostne vyzdobených stoloch plných dobrôt, keďže hladovanie k Vianociam rozhodne nepatrí.  

Pre ľudí, ktorí sa práve rozhodli držať diétu alebo pre tých, ktorí si chcú aj cez sviatky udržať štíhlu líniu, môže byť vianočné hodovanie náročným obdobím. Existuje však viacero možností, ako si jedlo užívať plnými dúškami aj v týchto prípadoch.

Aj počas redukčného a udržiavacieho stravovacieho režimu si človek môže pochutiť na kapustnici, rybe či vianočnom šaláte. Len jedlá treba vedieť správne pripraviť a mať poruke vhodné recepty. Tú sú dva odľahčené recepty na domácu vianočku a vianočnú štólu.

Na odľahčenú vianočku budete potrebovať 4 bielka, 240 g hotovej zmesi na rožky alebo žemle, 60 ml mandľového nápoja, 30 g rozpusteného masla, 10 ml rumu, ½ lyžičky citrónovej kôry, 2 lyžičky prášku do pečiva, 3 g vanilkovej príchute a mandľové lupienky.

V miske zmiešajte hotovú zmes na rožky alebo žemle, prášok do pečiva, vanilkovú príchuť, citrónovú kôru, mandľový nápoj, rozpustené maslo a rum. Potom do cesta zapracujte vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vložte buď do formy alebo ho zapleťte a pečte pri teplote 180°C približne 20 minút. Odľahčenú vianočku neposypte cukrom, ale mandľovými lupienkami.

Na odľahčenú vianočnú štólu budete potrebovať 250 g mandľovej múky, 100 g drvených mandlí, polovicu balenia kypriaceho prášku do pečiva, 90 g masla, 75 g brezového cukru, 1 vajíčko, 125 g tvarohu a 50 g sušených brusníc bez cukru.

V miske zmiešajte suché suroviny – mandľovú múku, prášok do pečiva, mandle a brezový cukor. V druhej miske zmiešajte mokré suroviny – zmäknuté maslo, vajcia a tvaroh. Do cesta na záver zapracujte sušené brusnice a vložte ho do formy. Štólu pečte na 160 °C, cca 65 minút. Dobrú chuť!