28. apríla 2024

Hrozno zmierňuje zápalové procesy

Hrozno pomáha odstraňovať únavu a nervozitu. Zmierňuje zápalové procesy v močovom mechúre a v obličkách. Vyplavovaním baktérií čistí nielen močové cesty, ale pomáha odstrániť aj zápchu. Posilňuje imunitný systém, srdce a kosti.

Čerstvé hrozno obsahuje veľa vlákniny, vitamíny A, C, K a takmer všetky vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahuje draslík, mangán, vápnik, horčík, meď, sodík a železo. Toto šťavnaté ovocie má antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, ktoré chránia organizmus pred rôznymi infekciami.  

Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia a sú rovnocenne využívané v studenej aj v teplej kuchyni. Bobule môžu byť guľaté, vajcovité, oválne, pretiahnuté, strukovité alebo kónické. Ich obvyklá veľkosť je od desať do dvadsaťpäť milimetrov.

Okrem čerstvých štiav, sirupov, muštov, vín a likérov sa bobule hrozna pridávajú aj do rôznych šalátov, koláčov a závinov. Z hrozna je možné pripraviť tiež chutnú štrúdľu alebo bublaninu a veľkým hitom je dnes používanie bobúľ do ovocných kytíc.      

Z hrozna možno pripraviť želé, džem alebo lekvár a možno ho tiež zavárať. Výborným tipom na chutnú zaváraninu je kompót z viacerých druhov ovocia. S hroznom dobre ladia nielen jablká a slivky, ale pasuje aj k broskyniam, k pomarančom alebo k mandarínkam.    

Zdravá výživa preferuje čerstvé ovocné nápoje a medzi nimi dnes kraľuje smoothie. Na hroznové smoothie stačí mať poruke hrozno, med a minerálku. No dobrým tipom je tiež hroznovo – hruškové smoothie s mätou alebo hroznovo – medové smoothie s citrónom.