3. mája 2024

Konzumujete sóju a sójové mlieko?

Sója je prastará plodina a tá fermentovaná má na organizmus výnimočne dobré účinky. Strukovina obsahuje fosfolipidy, bielkoviny, vitamíny, minerály a iné zdraviu prospešné látky. Obzvlášť významné sú omega-3 nenasýtené mastné kyseliny.

Rovnako skvelé účinky na organizmus má nielen samotná fermentovaná strukovina, ale aj sójové nápoje, ktoré sa vyrábajú namáčaním, drvením a varením sóje. Dnes je sójové mlieko v modernej gastronómii využívané stále častejšie. A to nielen v studenej, ale aj v teplej kuchyni – pri príprave rôznych slaných a sladkých pokrmov.    

Sójové mlieko je možné použiť aj pri pečení. Chcete to vyskúšať? Tu je recept na prípravu ananásových rezov. Na cesto budete potrebovať 400 ml sójového mlieka, 2 KL jablkového octu, 290 g hladkej múky, 160 g cukru, 5 g škrobu, 3 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva, 1 zarovnanú KL sódy bikarbóny, štipku soli, 75 ml oleja a 2 KL vanilkovej pasty.

Na náplň do ananásových rezov budete potrebovať 500 g kyslej smotany, 6 PL práškového cukru, ananásový kompót cca 350 g, vodu alebo ananásový džús na doplnenie šťavy a 2 balíčky želírovacieho stužovadla.

Na prípravu cesta v mise zmiešame mlieko s octom a necháme asi desať minút postáť. V druhej mise zmiešame múku s cukrom, škrobom, kypriacim práškom, sódou a soľou. K mlieku pridáme olej, vanilkovú pastu a všetko spolu zamiešame. Potom nalejeme do misy s múkou a vymiešame dohladka.

Cesto nanesieme na omastený, múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme približne dvadsať minút. Elektrická rúra – 180 °C, teplovzdušná rúra – 160 °C a plynová rúra – stupeň 3. Korpus následne necháme vychladnúť.

Na prípravu náplne zmiešame kyslú smotanu s cukrom. Náplň nanesieme na vychladnutý korpus a uhladíme. Odkvapkaný kompót rozdelíme na náplň a opatrne ho do nej vtlačíme. Šťavu z kompótu doplníme vodou alebo ananásovým džúsom do 500 ml a nalejeme do hrnca. Vmiešame stužovadlo a privedieme k varu. Povaríme asi minútu a pomaly nalejeme na povrch. Stuhnúť necháme v chladničke.