28. apríla 2024

Štýlové dekorácie a bytové doplnky

Príťažlivý interiér, ktorý zaujme na prvý pohľad, nie je doménou len rozmerovo veľkorysých priestorov. Aj menšia domácnosť, ktorá je vybavená štýlovým nábytkom, dekoráciami a doplnkami, dokáže zaujať.      

Dnes sa pri zariaďovaní domov a bytov kladie dôraz na harmóniu a kvalitu všetkých prvkov v interiéri. Okrem kvalitného nábytku však priestor zútulnia najmä bytové doplnky a dekorácie, ktorých charakteristikou črtou je nenútenosť a nadčasovosť.   

Obrazy pomáhajú dotvárať domov – zútulnia priestor a vdýchnu mu život. Len je potrebné vybrať vhodný motív, farebnosť a správne posúdiť, či sa do konkrétnej miestnosti hodia rozmerovo väčšie alebo menšie diela.    

Z estetického hľadiska je dôležitý nielen počet výtvarných diel v miestnosti, ale aj zvolené motívy a orámovanie. Inak pôsobí obraz v masívnom ráme, inak v subtílnom a celkom inak vtedy, ak je neorámovaný.    

Sú výtvarné diela, ktorým  prospejú ozdobné rámy s ornamentmi a iným by takýto rám naopak uškodil. A mnohým obrazom pristanú farebné rámy – veľa záleží aj na tom, v akom štýle je zariadená celá domácnosť.   

Bytové dekorácie môžu v interiéri zaujímať dominantné postavenie alebo byť začlenené do priestoru v rovnováhe s ostatnými prvkami, presne podľa nálady, pocitov, vkusu a preferovaného štýlu svojich majiteľov.