28. apríla 2024

Kráľ listovej zeleniny – špenát

Listová zelenina má v slovenskej kuchyni hlboké korene – hojne sa v nej využíva nielen špenát, ale aj hlávkový šalát, kel, kapusta, čakanka a mnoho iných plodín, ktoré vynikajú svojim vysokým obsahom zdraviu prospešných látok.     

Špenát je nielen veľmi chutná, ale aj zdravá listová zelenina – znižuje zápaly a posilňuje srdce, kosti, zuby a oči. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, K a kyselinu šťaveľovú. Z minerálov je bohatá na železo, mangán, horčík, kremík a iné prvky.

Listová zelenina chráni telo pred infekciami, pôsobí preventívne proti srdcovým a cievnym chorobám, posilňuje imunitný systém a priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi. Je bohatá na vlákninu, ktorá stimuluje pohyb čriev.

Čerstvý špenát sa odporúča konzumovať aj anemickým ľuďom, nakoľko sa podieľa na zvýšení hladiny hemoglobínu v tele. Tiež cukrovkárom, pacientom s hypertenziou a s artritídou, no priaznivo pôsobí aj na mnohé iné zdravotné neduhy. 

Výživný špenát sa hojne využíva v studenej aj v teplej kuchyni. Okrem zeleninových kokteilov, čerstvých miešaných šalátov, rôznych polievok, prívarkov a omáčok možno z neho pripraviť aj skvelé placky alebo rôzne cestovinové pokrmy.  

Zelený špenát dobre ladí aj s mäsom – či sa rozhodnete pre kuracie, morčacie, bravčové alebo hovädzie. Okrem jedál s duseným mäsom vo vlastnej šťave však možno špenát pridávať tiež do rôznych mäsitých aj bezmäsitých závinov a rolád.    

Ako pripraviť mäsovú roládu so špenátom? Na prípravu pokrmu budeme potrebovať tieto suroviny: bravčová panenka alebo plátky šunky, čerstvý špenát, čerstvé šampiňóny, cesnak, vajcia, lístkové cesto, olivový olej, farebné korenie, tymian a soľ.

Pokiaľ chceme roládu s panenkou, mäso osolíme a opečieme zo všetkých strán na oleji. Nakrájané šampiňóny opražíme na suchej panvici, aby sa zbavili vody, potom ich osolíme, ochutíme tymianom a farebným korením.

Čerstvý špenát osolíme a opražíme s cesnakom na olivovom oleji. Potom vyvaľkáme lístkové cesto na hrúbku asi tri milimetre, natrieme ho vaječným žĺtkom a položíme naň buď mäso alebo plátky šunky, šampiňóny a špenát.

Všetko spolu zavinieme, povrch rolády natrieme vaječným žĺtkom a upečieme v rúre domäkka. Roládu môžeme podávať bez prílohy, ako samostatné jedlo, len s čajom a so šalátom z čerstvej zeleniny. Dobrú chuť!