2. mája 2024

Plánovanie otvorenej kuchyne

Zariadiť dizajnovo prepracovanú a plne funkčnú  kuchyňu je možno ľahšie, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Kľúčom k riešeniu tejto úlohy je premyslená a logická organizácia priestoru, ktorej však nechýba ani dobrý vkus.      

Dnes je v moderných obydliach v trende otvorená dispozícia, ktorá si však vyžaduje obzvlášť premyslené zariaďovanie. A to nielen ohľadom kuchynského nábytku, ktorý má plynule prechádzať do jedálenského nábytku a nábytku v obývačke, ale aj ohľadom hluku, ktorý spôsobujú spotrebiče v kuchyni.

Otvorený priestor reprezentuje istý životný štýl a v menších bytoch sa dnes stáva takmer nevyhnutnosťou. Ak je však priestor priveľký, ani to nie vždy v bežnom živote vyhovuje. Pri plánovaní otvorenej domácnosti treba dbať aj na to, aby sa jednotlivé funkčné zóny navzájom nerušili.

V otvorenej kuchyni je potrebný nielen kvalitný a tichý digestor, ale aj to, aby čo najmenej decibelov hluku vydávala umývačka riadu, chladnička a pračka. Kuchyňa integrovaná do otvoreného obytného priestoru môže byť krásna a zároveň aj praktická, pokiaľ je však dobre naplánovaná a zariadená logicky.

V otvorenej dispozícii sa na optické vymedzenie pracovnej časti kuchyne od ostatného priestoru často používa veľkorysý jedálenský stôl so stoličkami alebo kuchynský ostrovček. No ak sa má na kuchynskom ostrovčeku nachádzať varná doska či drez, potrebuje prívod vody, elektriny a plynu. Uvedené prvky je preto nutné zahrnúť už pri plánovaní kuchyne.

V súčasných novostavbách sa s polyfunkčným priestorom, v ktorom je kuchyňa prepojená s jedálňou či s obývačkou, počíta takmer automaticky, no k zariaďovaniu otvorenej dispozície je potrebné pristupovať vždy komplexne, aby sa predišlo akýmkoľvek komplikáciám či prekvapeniam.