27. apríla 2024

Izbové kvety skrášlia domácnosť

Kvety vnášajú do obydlia farbu, vôňu, krásu a vitalitu. V interiéri vytvárajú príjemnú atmosféru, sú tiež skvelým dizajnovým doplnkom. Do domácnosti vnášajú nielen pocit útulnosti, ale čistia v nej aj ovzdušie.

Rastliny pestované v kvetináčoch je dobré vysádzať do zeminy kúpenej v špecializovanom obchode, ktorá je zbavená choroboplodných zárodkov. Na pestovanie kvetov v domácnosti sú ideálne porézne nádoby. Medzi najkrajšie kvitnúce izbové rastliny patria orchidey, gerbery, cyklámeny, fialky a tulipány, ktoré sú často vyhľadávané nielen pre krásne kvety, ale aj pôsobivé listy.      

Orchidea je neodmysliteľnou súčasťou okenných parapetov našich domovov. Keď sa jej na východnom či západnom okne darí, dokáže rozkvitnúť aj viackrát do roka. Táto nežná kvitnúca izbová rastlina miluje vysokú vlhkosť vzduchu, no v lete priame slnečné lúče rada nemá a stonke je dobré dopriať oporu.  

Izbové gerbery sú síce rastliny krátkodobejšieho charakteru, no patria k najúčinnejším čističom vzduchu v interiéri. Gerbery v kvetináčoch môžu mať rôzne farby – bielu, oranžovú, ružovú, červenú či žltú. Pokiaľ majú pravidelnú zálievku a sú správne hnojené, svojich majiteľov dokážu odmeniť bohatým kvitnutím.  

Krehké cyklámeny najkrajšie kvitnú v interiéri na svetlom mieste. Kvety aj listy majú krásnu textúru. Tieto trvalky si však vyžadujú chladnejšiu miestnosť, zalievanie do misky a pravidelné hnojenie. Najčastejšie sú ružové, červené a biele, no bez ohľadu na farbu či druh, všetky rovnako sladko rozvoniavajú.   

Fialky patria medzi nenáročné izbové rastliny, ktoré dokážu kvitnúť po celý rok. Vyžadujú si len stanovisko s nepriamym slnkom, teplo a zálievku do misky. Ľahko sa rozmnožujú pomocou odrezkov, ktoré stačí zapichnúť do vlhkého substrátu. Fialky kúpite rôznych druhov, tvarov a veľkostí.

Tulipány oddávna patria k obľúbeným izbovým rastlinám a aktuálne je o ich pestovanie v interiéri stále väčší záujem. Kvety aj listy tulipánov sú skutočne nádherné – pohľad na celé kvitnúce trsy je zážitok. A viete, že najlepší čas na ich výsadbu do kvetináčov je na začiatku jesene?