3. mája 2024

Úložné priestory v domácnosti

Veľkorysé skrine predstavujú dokonalé miesto na uloženie nielen šatstva, ale aj mnohých iných vecí v domácnosti. Pokiaľ sa s úložným priestorom architekt a dizajnér „vyhrá“, ten pojme do svojich útrob nielen oblečenie, ale aj domáce spotrebiče či športové náradie.     

Súčasné úložné priestory nepôsobia ťažkopádne, hoci disponujú pomerne veľkou šírkou, dĺžkou i výškou. A tie dobre navrhnuté, dokážu vyriešiť problémy s ukladaním vecí v domácnosti, pričom ušetria množstvo centimetrov štvorcových obytnej plochy.

Okrem šatstva a obuvi je v nich možné skladovať aj veľa iného – od žehliacej dosky, cez vysávač, až po sezónne športové potreby. A viete, že ženský a mužský šatník má na priestor odlišné nároky?

Ženy majú viac dlhých odevov – plášťov a šiat, muži si na ramienka vešajú skôr kratšie veci – saká, nohavice a košele, preto je dôležité, aby vnútro úložného priestoru bolo prispôsobené potrebám konkrétnej osoby.   

Zaujímavým variantom menšieho úložného priestoru sú stále vyhľadávanejšie komody. Príjemne oživia interiér obývacej izby, spálne, chodby či haly a ideálne poslúžia na odkladanie najmä drobných vecí. Sú charakteristické hlavne zásuvkami, postavené bývajú na nožičkách alebo na sokeli.

Štandardná hĺbka komody je od 330 do 500 mm, šírka a výška od 400 do 1500 mm a viac. Okrem dreva sa značnej obľube teší aj drevotrieska. Komody sú obvykle dodávané v demonte, čo je označenie pre nábytok, ktorého montáž je po zakúpení potrebné zrealizovať svojpomocne. Na trhu sa čoraz častejšie objavujú aj mobilné komody.