3. mája 2024

Poznáte výhody podlahového kúrenia?

Podlahové vykurovanie je v domácnostiach architektonicky vítané. Uprednostňujú ho najmä tí majitelia domov a bytov, ktorí majú pri zariaďovaní svojich obydlí v hodnotovom rebríčku na poprednom mieste okrem účelnosti aj estetiku.         

Medzi prednosti elektrických podlahových vykurovacích systémov patrí, okrem sálavého tepla a rovnomerne sa rozkladajúceho tepla v interiéri, aj rýchle dosiahnutie požadovanej teploty, ktorá sa bez problémov mení aj individuálne – v každej miestnosti zvlášť.

Pri elektrickom podlahovom vykurovaní sa teplota reguluje veľmi rýchlo a jednoducho. Regulátor – termostat je obvykle umiestnený vo vykurovanej miestnosti. Na základe sledovaných parametrov sa proces vykurovania ovláda buď cez analógový alebo digitálny regulátor.

Na podlahové vykurovanie sa používajú rôzne vykurovacie káble a rohože. Možno ich použiť ako hlavný zdroj tepla, no tiež na lokálne vyhrievanie. Lokálne vyhrievanie podlahy je v domácnostiach vítané najmä v kúpeľniach a v kuchyniach.

Bonusom elektrických vykurovacích káblov a rohoží je rýchla a jednoduchá inštalácia. A fólie sú určené nielen na podlahové, ale aj na stropné vykurovanie. Ich hlavnou prednosťou je malá hrúbka a vďaka schopnosti vyhrievať po celej ploche sú menej tepelne namáhané aj stavebné konštrukcie.  

Okrem rovnomernej teploty a komfortnej obsluhy má elektrické podlahové, stenové a stropné vykurovanie aj ďalšiu výhodu – v priestore z neho nevznikajú prachové častice a minimálne víria vzduch.

Pri podlahovom elektrickom vykurovaní v domácnosti netreba zabudnúť ani na nehlučnosť prevádzky a na to, že tento typ vykurovania neprodukuje žiadne spaliny, popol a iné nečistoty.