28. apríla 2024

Omamná vôňa a svieža chuť levandule

Príjemná aróma levandule má upokojujúce účinky na nervový systém – vkladá sa pod vankúše na dobrý spánok a do úložných priestorov. Zmierňuje stres, zlepšuje náladu a celkovú psychickú odolnosť – tak prečo to nevyužiť?

Levanduľa je teplomilná rastlina, ktorá obľubuje slnko. Preto sa v záhradách a v okolí rodinných domov vysádza na okrajoch chodníkov, často aj v skalkách. Táto liečivá bylinka je tiež významnou medonosnou rastlinou, ktorá priťahuje včely. Výborne pôsobí v kvetináčoch – pestuje sa nielen v interiéroch, ale aj na balkónoch a terasách, kde vďaka svojej prenikavej vôni odpudzuje hmyz.

Levanduľový olej sa používa nielen pri bežných masážach tela, ale aj pri liečbe ekzémov a plesní. V minulosti sa hojne používal ako antiseptikum na rany a popáleniny. Bylinka je nosnou rastlinou pri výrobe rôznych druhov parfumov. Silice sa s veľkou obľubou používajú v príbytkoch do aromalámp. Od nepamäti sa levanduľa pridávala do kúpeľov a dnes nachádza široké uplatnenie nielen v kozmetike a v medicíne, ale aj v modernej gastronómii.

Čaj z kvetu levandule úzkolistej má upokojujúce účinky. Podáva sa pri migréne, nespavosti, nervovej vyčerpanosti či závratoch. Tiež pri žalúdočných a črevných problémoch, rastlina odstraňuje aj zápach z úst. Liečivá bylinka stimuluje vylučovanie žlče a podporuje chuť do jedla. Často sa používa na prípravu šalátových dresingov, omáčok, sirupov a rôznych nápojov. Levanduľa je vhodnou ingredienciou aj na ochutenie medu a džemu.  

Pokiaľ radi experimentujete, pripravte si skvelý domáci džem s levanduľou. Na ovocný džem s levanduľou budete potrebovať tieto prísady: 1 kg marhúľ očistených, odkôstkovaných a nakrájaných na malé kúsky, 4 zarovnané KL čerstvých levanduľových kvietkov, 1 balíček želírovacieho prípravku, 350 g cukru a kyselinu citrónovú – podľa potreby. Namiesto marhúľ je možné použiť aj nektárinky.   

Príprava: Do veľkého hrnca vložíme marhule a levanduľové kvietky. Obsah balíčka so želírovacím prípravkom zmiešame s 2 PL cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi minútu dôkladne povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania dôkladne povaríme minimálne päť minút.

Na tanierik kvapneme 1 – 2 KL práve prevareného džemu. Ak je po vychladnutí málo tuhý, vmiešame doň ešte 2 zarovnané KL kyseliny citrónovej. Prípadnú penu odoberieme a ihneď plníme do pripravených pohárov až po okraj. Uzavrieme viečkami, poháre obrátime dnom nahor a asi 5 minút necháme stáť na viečku.