3. mája 2024

Záhradné grilovanie plné chutí a vôní

Milujete záhradné grilovanie? Tie okamihy, keď môžete spoločne tráviť čas s blízkymi, pritom sa rozprávať, zabávať a vychutnávať si dobré jedlo? Chutnému prepečenému mäsku, grilovaným hríbom, syrom, zelenine či sladkému ovociu odolá len málokto.    

Oheň spríjemňuje pobyt v záhrade, poskytuje možnosti posedenia pod holým nebom v náruči zelene, prináša zmenu vo forme tradičného stolovania. Záhradné grilovanie umožňuje prípravu jedla neopakovateľných chutí a vôní. Grilované mäso, hríby, syry, zelenina a ovocie vábi svojou vôňou a chuťou, no aj úžasnou atmosférou, ktorá pri grilovaní v prírode panuje.

Niekto obľubuje grilované hríby, iný si pochutí na grilovanom mäsku. Z bravčového mäsa sa dobre griluje krkovička, ale aj pliecko či rebrá, pretože sú šťavnaté a z hovädziny vedie roštenka. Tiež lahodnému teľaciemu steaku odolá len máloktorý vyznávač grilovania. Z hydiny sú populárne najmä krídelká, no aj stehná a iné časti operencov. A obzvlášť obľúbeným pokrmom sú pre mnohých gurmánov aj grilované ryby.  

Aby bolo záhradné grilovanie úspešné, nepodceňte však prípravu a výber ingrediencií. Mäsko najprv marinujte, aby sa chuť obohatila o olej, čerstvé bylinky a koreniny. Pri tepelnej úprave mäso pokladajte len na dobre rozpálený gril, aby sa rýchlo zatiahlo a neunikala z neho šťava. Ak sa vám stáva, že výsledok grilovania nemá podobu šťavnatého a rovnomerne prepečeného pokrmu, chyba môže byť aj v nesprávnej teplote. Na kontrolu grilovaných potravín môžete použiť teplomer.

Nielen ku grilovaným hríbom, ale aj k mäsovým pokrmom sa skvelo hodí grilovaná zelenina. Pri výbere zeleniny na grilovanie sa medze fantázii nekladú. Skvelú chuť má grilovaná cuketa, špargľa, baklažán, paprika, paradajka a mnoho ďalších plodov. Za povšimnutie stoja aj grilované zemiaky, kukurica a samozrejme syry. Či sa rozhodnete pre tofu, oštiepok, alebo hermelín, voľbu zrejme nebudete ľutovať, skutočne sú lahodné.  

Čo sa ovocia týka, perfektnou bodkou na záver akéhokoľvek menu pri záhradnom grilovaní môžu byť grilované jahody, banány, hrušky, jablká, ananás a mnoho iných plodov. A čo poviete na dezert v podobe ovocného špízu s chutnou čokoládovou omáčkou? Skvelá predstava, však?