3. mája 2024

Ako vybrať do domácnosti koberec

Atraktívna domácnosť, ktorá na prvý pohľad zaujme, nie je len doménou veľkých priestorov. Aj premyslene zariadená menšia spálňa, obývacia či detská izba, vybavená vhodnými doplnkami, dokáže upútať pozornosť.

Koberec dokáže obydlie nielen zatepliť, ale aj opticky zjednotiť a skrášliť. Tiež chráni podlahovú krytinu a prispieva k lepšej zvukovej izolácii. Prostredníctvom koberca je možné oživiť takmer každý inak fádny priestor a navodiť v ňom pocit harmónie.

Pekný koberec dodá interiéru štýl a v dome či v byte vytvorí zázemie. Výber koberca do domácnosti má byť však premyslený. Pri voľbe je dobre brať do úvahy viaceré aspekty – kvalitu materiálu a bezpečnosť, dizajn a estetiku. Tiež je dôležité vybrať taký typ, ktorý je príjemný na dotyk.

Dnes sa aj celoplošné koberce často pokladajú voľne. No ak ich chcete mať pri obvode miestností upevnené, pripevnite ich lištami, alebo ich na podlahu nalepte. Koberec režte len odbornými nástrojmi a pred položením ich nezabudnite zamerať a vypnúť – najlepšie pomocou špeciálnych držiakov. Soklové obvodové lišty sú k dispozícii z rôznych materiálov – z drevín, z kovu či z plastu.

Pokiaľ chcete koberec položiť kvalifikovane, nerovnú drevenú podlahu najprv vyrovnajte plsťou z juty a nerovnú betónovú podlahu vyrovnajte stierkou. Na celoplošné lepenie sú najvhodnejšie koberce s penovým podkladom. Vo všeobecnosti však platí, že podlaha, na ktorú chcete upevniť koberec, musí byť rovná a čistá.

Behúne sa najčastejšie využívajú na dekoratívne účely a tiež dobre poslúžia ako predložky k posteliam a k sedačkám. Malometrážne dekoratívne koberce sú vhodné aj ako bezpečnostný prvok, ktorý zabráni pošmyknutiu, keďže na zabezpečenie stability sú obvykle opatrené protišmykovou vrstvou.

Aj behúne je možné narezať na presne požadovanú šírku a dĺžku, ako iné celoplošné koberce. Výber je možný z rôznych materiálov – od masívnych a odolných, až po jemné dekoratívne druhy. Čo sa farieb a vzorov týka, široká ponuka kopíruje súčasné módne trendy, ktoré aktuálne prevládajú v nábytkárskom priemysle a v bytovom dizajne, preto dokážu uspokojiť aj tých najnáročnejších užívateľov.