3. mája 2024

Z akého materiálu vybrať záhradný nábytok

Plánujete si zadovážiť nový exteriérový nábytok, ktorým chcete vybaviť svoju terasu či záhradu? Pokiaľ neviete, z akého materiálu vonkajší nábytok zvoliť, máme pre vás niekoľko tipov.

Záhradný nábytok z plastu je najlacnejším a najrozšírenejším riešením. Veľké teplo, priame slnečné žiarenie, kyslé dažde či studené zimné dni na ňom však zanechávajú následky, ktoré sa z jeho povrchu nedajú odstrániť. Časom dochádza k jeho krehnutiu a lámaniu, preto je často potrebné jednotlivé komponenty dokupovať.

Drevo je druhou najčastejšou voľbou – je krásne, prírodné, a ak sa oň správne staráte, tak i trvanlivé. Nie je dôležité, či si zaobstaráte záhradný nábytok z mäkkého alebo tvrdého dreva, potrebné je siahnuť po kvalitných ošetrujúcich prípravkoch, ktoré mu poskytnú potrebnú starostlivosť.

Pre úpravu a konzerváciu povrchovo neošetreného dreveného nábytku je vhodný Xyladecor Ošetrujúci olej. Ten vďaka vynikajúcemu hĺbkovému účinku drevo regeneruje, ošetruje a oživuje starý, šedivý a matný povrch. Po uschnutí je celkom bez zápachu, odpudzuje vodu a nečistoty.

Na nátery dreveného záhradného nábytku siahnite po výrobku Luxol Lak s UV ochranou. Ten sa vďaka svojej výbornej spracovateľnosti veľmi jednoducho aplikuje, má vysokú odolnosť voči UV žiareniu a dlhodobú životnosť. Bonusom je jeho dostupnosť v lesklej i matnej verzii. Tento výrobok sa výborne hodí aj na nábytok z ratanu a prútia.

Na terasách a v záhradách je veľmi obľúbený aj nábytok z kovu. Najodolnejším materiálom, z ktorého sa exteriérový nábytok vyrába, je kované železo. Aj napriek tomu, že železná súprava vydrží takmer všetko, aj ona potrebuje istú starostlivosť. Na rozdiel od plastu sa však železo dá veľmi dobre zrenovovať. Stačí len odstrániť hrdzu a znovu natrieť. Dostane tak celkom nový vzhľad.

Na renováciu kovových častí či celého železného nábytku sa skvele hodí Hammerite Priamo na hrdzu, hladký. Táto dekoratívna a antikorózna farba zaisťuje aktívnu ochranu proti korózii až na osem rokov, má vysokú tepelnú i chemickú odolnosť a zvýšenú vodoodpudivosť. Vyberať je možné z desiatich farebných odtieňov, takže náter je možné ľahko a rýchlo zmeniť vždy, keď vás omrzí.