28. apríla 2024

Nevšedné bývanie v obytnom podkroví

Veľa ľudí miluje bývanie v netradičnom priestore, ktoré ponúka nevšedné využitie. Z tohto pohľadu pôsobí veľmi atraktívne obytné podkrovie – výhľad na oblohu plnú hviezd, priamo z postele cez strešné okná, láka nie jedného romantika.      

K pohodlnému bývaniu v podkroví sa dá dospieť vtedy, ak sa zohľadnia a rešpektujú všetky špecifické podmienky, ktoré si prestavba podkrovného priestoru vyžaduje. Pred zahájením samotnej výstavby by však mal pôdny priestor posúdiť statik, či stropy a múry nižších podlaží nový byt pod šikminami unesú.

Pri prestavbe povaly na obytné podkrovie je rovnako dôležité, aby bola v poriadku strecha. Len vtedy je možné podstrešný priestor zatepliť, vybudovať prístupové schodisko, zhotoviť priečky a priviesť do podkrovia energie – plyn, elektrinu, vodu a kanalizáciu.

Svetlá výška – výška miestnosti od podlahy pod strop, má v podkrovných obytných miestnostiach dosahovať výšku najmenej 2300 mm. A to aspoň nad polovicou plochy. No do obytnej plochy podkrovia sa započítava iba tá časť, nad ktorou je svetlá výška vyššia ako 1300 mm. Podkrovie bude pôsobiť atraktívnejšie, ak sa priestor využije nerozdelený.

Najvhodnejším typom strechy na stavbu podkrovia je sedlová strecha. Obytné podkrovie je možné vybudovať aj pod valbovou strechou, no v nej sú všetky štyri steny šikmé, čo prirodzene zmenšuje veľkosť využiteľnej plochy. A využiteľnosť podkrovného priestoru ovplyvňuje aj typ krovu. Najvhodnejší je krov s prázdnou väzbou, nakoľko pri navrhovaní vnútorného priestoru neprekážajú žiadne stĺpy.