4. mája 2024

Ako dieťaťu uľahčiť návrat do školy

Letné prázdniny sa skončili a brány škôl sa školákom otvorili dokorán. Mnohí chlapci a dievčatá sa na svojich spolužiakov a učiteľov tešia, no je dobré počítať aj s tým, že táto zmena prináša so sebou i určité riziká.

Na návrat do školy sa veľa detí teší, no návrat môžu sprevádzať aj obavy z učenia či z odlúčenia od rodičov. Preto je potrebné našich potomkov psychicky podporiť a o ich pocitoch sa s nimi rozprávať. Ako deťom uľahčiť návrat do školy?

V rozhovoroch, najmä menším školákom, je dobré zdôrazniť, že ich obavy sú prirodzené a že majú pri ich zvládaní rodičovskú podporu. Po návrate zo školy sa každý deň zaujímajte o to, čo vaše ratolesti zažili – ako sa v školskom prostredí cítili, ako sa im na vyučovaní darilo a čo nové sa naučili.

Za dosiahnuté úspechy deti chváľte. Povedzte im, že zvládaním každodenných „malých“ úloh dokazujú, akí sú „veľkí“. Vaši potomkovia potrebujú vedieť, že sa ich rodičia o ich život zaujímajú. No tiež to, že sa na nich môžu spoľahnúť. Deti je potrebné vhodne motivovať, podporovať a povzbudzovať.  

Zvládanie školských nárokov a úloh skvelo podporí dobre naplánovaný denný režim, ktorý rešpektuje vekové osobitosti dieťaťa. Režim, ktorý je založený na správnom vyvážení učenia, hier, oddychu a spánku. Režim, v ktorom nechýba ani pohyb na čerstvom vzduchu a strava bohatá na kvalitné živiny.   

Na začiatku školského roka je možné deťom pomáhať s učivom intenzívnejšie. Pocit, že v tomto smere nájdu u rodiča pomoc je pre ne dôležitý. Keď sa deti cítia byť milované a podporované, ľahšie sa im zdoláva aj prípadné úskalie. No aj pri najmenších prejavoch školského zlyhávania problém hneď komunikujte s pedagógmi.