28. apríla 2024

Ako plánovať projekt rodinného domu

Odborný projekt rodinného domu pripravuje architekt a odborní projektanti, ktorí plánujú statiku, zdravotechniku, kúrenie, elektroinštaláciu, plynoinštaláciu a požiarnu ochranu. Koordináciu všetkých činností zabezpečuje hlavný projektant.

Je dôležité, aby predstava o rodinnom dome – o prostredí, kde má rodina stráviť takmer celý svoj život, dozrievala určitý čas. Zostavenie projektu rodinného domu by nemalo byť unáhlené, ale postupné, na základe viacerých informácií. Dôležité sú ekonomické požiadavky na dom a jeho prevádzku, priestorové nároky rodiny a predpokladané generačné zmeny.

Kto nemá o svojom budúcom rodinnom dome celkom jasnú predstavu, pre toho je spolupráca s architektom nevyhnutná. Navrhnúť dom, ktorý zohľadňuje všetky požiadavky rodiny na bývanie, je zodpovedná a náročná úloha.

Architekt okrem požiadaviek stavebníka musí do projektu domu zapracovať tiež požiadavky, ktoré sú dané územným plánom príslušnej obce, musí akceptovať technické možnosti napojenia inžinierskych sietí, rešpektovať charakter okolitej zástavby a prírodné danosti terénu i okolia. Architekt musí dbať nielen na ideové, ale aj estetické stvárnenie budúceho rodinného domu.  

Rozhodli ste sa pre katalógový dom? Mnohí budúci stavitelia siahajú po katalógovom projekte z časových a finančných dôvodov. Cena rodinného domu z katalógu je nižšia, než cena projektu, ktorý je navrhnutý individuálne. Voľba však nemusí byť celkom jednoduchá, pretože pri výbere je potrebné brať do úvahy veľa individuálnych želaní a potrieb rodiny, ktoré sa v jednom katalógovom projekte nemusia spolu vyskytovať. Preto sa občas stáva, že katalógový projekt je iba základom pre konečný projekt rodinného domu.

Za cenu katalógového projektu stavebník obvykle dostane hotový projekt, so všetkými náležitosťami podľa stavebného zákona v piatich vyhotoveniach, potrebných na vybavenie stavebného povolenia a na výstavbu. Každá zmena v typovom projekte však znamená finančné navýšenie ceny a zmeny môže robiť len autor alebo organizácia predávajúca projekt.