27. apríla 2024

Ako správne vybrať kuchynskú linku

Kuchyňa je priestor, kde gazdinky trávia relatívne veľa času, preto je prirodzené, že ich snom je mať krásnu a praktickú kuchynskú linku. Linku, vďaka ktorej môžu jednoducho, rýchlo a pohodlne variť každý deň.

Aká má byť kuchynská linka, ktorá ponúkne komfort v každom ohľade? Pri výbere kuchynskej linky je dobré použiť zlaté pravidlo ergonómie. Ak sa postavíte čelom ku kuchynskej linke a dáte ruku do pravého uhla, mali by ste mať dlaň približne 150 milimetrov nad úrovňou pracovnej dosky. A aká má byť šírka linky? Šírka kuchynskej linky je najmenej premenlivým parametrom, vo väčšine prípadov je zhodná. Takmer všetky komerčne vyrábané pracovné dosky majú šírku 600 milimetrov, ktorý poskytuje dostatočný pracovný priestor.

Aj menšiu kuchynskú linku je nutné do kuchyne umiestniť tak, aby sa pohodlne dalo dostať aj do tých najspodnejších skriniek a aby bol celý jej potenciál čo najlepšie využitý a optimálna hĺbka vrchných skriniek je okolo 350 milimetrov. Vzdialenosť medzi pracovnou doskou a spodným lícom horných skriniek by mala byť 520 milimetrov, čo sa na prvý pohľad nemusí zdať veľa, ale k pohodlnému fungovaniu v kuchyni to stačí. Výber vrchných skriniek je možný s nepriehľadnými alebo s priehľadnými dvierkami – záleží len na osobnom vkuse spotrebiteľa.   

Ďalším dôležitým parametrom kuchynskej linky je výška. Aká by teda mala byť? Optimálna vzdialenosť od podlahy k hrane pracovnej dosky sa pohybuje od 850 do 950 milimetrov. Záleží však na tom, ako je celý priestor kuchyne koncipovaný a tiež od telesnej výšky gazdinky. Výška kuchynskej linky sa má odvíjať od týchto základných faktorov. Pri sporáku a varnej doske môže byť výška nižšia, pri dreze vyššia. Dnes je digestor v kuchyni samozrejmosťou. Potrebná vzdialenosť jeho umiestnenia je 650 milimetrov pri elektrických sporákoch a 680 – 750 milimetrov pri plynových sporákoch. No nezabudnite, že aj pred kuchynskou linkou musí zostať dostatok voľného priestoru. Ideálna vzdialenosť je približne jeden meter.  

Ako sprehľadniť vnútorný priestor kuchynskej linky a zjednodušiť manipuláciu s kuchynskými potrebami pri príprave pokrmov? Rozumne vybraný a správne vyskladaný vnútorný program v kuchynskej linke sa významne podieľa na uľahčení prác v kuchyni. Dnes sú k dispozícii rôzne špeciálne výsuvné systémy a mechanizmy, karuselové kovania a mnohé typy drôtených programov, ktoré obsahujú koše a iné praktické segmenty. Vnútro skriniek obvykle disponuje vyklápacími či posuvnými mechanizmami na tichý doraz. Inteligentný program v modernej kuchynskej linke zabezpečuje účelné ukladanie riadu a navyše, je nielen praktický, ale aj dizajnovo atraktívny.