27. apríla 2024

Praktická a estetická hodnota optických predelov

Oplotenie domu sa vyníma už z diaľky a veľa prezrádza o vkuse svojich majiteľov. Slúži na ohraničenie pozemkov, no popri svojej základnej ochrannej funkcii plní aj estetickú úlohu, preto aj plot treba vyberať premyslene.  

Každý plot je taký pevný, aká pevná je jeho najslabšia časť. Plot sa nachádza pod holým nebom, preto celoročne musí odolávať nielen ostrému slnečnému žiareniu, ale aj vetru, dažďu, snehu a mrazu. Od oplotenia sa očakáva primerane dlhá životnosť, preto treba dbať na výber kvalitných materiálov.

Ešte pred výstavbou však treba zvážiť, či chcete plot priehľadný, polo priehľadný alebo nepriehľadný – podľa toho, či uprednostňujete súkromie alebo kontakt s ulicou. Z architektonického hľadiska bude pozemok pri priehľadnom oplotení pôsobiť väčší a nepriehľadné oplotenie pozemok vizuálne uzavrie.

Zásadná je tiež výška. Pokiaľ chcete len symbolickú zábranu alebo len okrasu, vtedy postačí oplotenie vo výške 50 – 60 centimetrov. Za štandard sa považuje plot vo výške 150 až 180 centimetrov. Ak však potrebujete mohutnú bariéru, plot okolo pozemku môže dosahovať aj cez dva metre.

Na oplotenie sa používajú rôzne materiály – drevo, kov, plast, kameň, tehly, tvárnice, betón a iné. Skvelou dekoráciou oplotenia sú rôzne rastliny, ktoré sú použiteľné na betónové múry, aj na obyčajné pletivo. A veľkú estetickú hodnotu dodá domu aj zelený živý plot.